• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf sambal maken (sambal Badjak)

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  november 27, 2013  |  No comment




Sambal wordt veel gebruikt in gerechten uit de Indonesische en Maleise keuken. Er zijn heel veel soorten sambal. Je koopt sambal in de supermarkt. Haal je het bij de toko, dan proef je al verschil in kwaliteit. Je kunt ook zelf sambal maken. Dat is natuurlijk nog leuker en lekkerder. Zelf sambal maken is echt niet moeilijk.


Zelf sambal maken

Als aangegeven zijn er vele soorten sambal. In de loop der tijd, mede door de kolonisatie en handel van kruiden en specerijen, hebben vele culturen de sambal omarmd en eigen variaties erop bedacht. De sambal beperkte zich dan niet meer tot de Indonesische en Maleise keuken. Voordat je aan de slag kunt gaan met zelf sambal maken, moet je eerst bepalen welke sambal je wilt maken. Wil je een sambal met milde, pittige of zelfs zeer pittige smaak? Of toch liever een lichtzoete smaak? Een overzicht van enkele mogelijkheden:

  • sambal Badjak – mild van smaak
  • sambal Brandal – zéér pittig van smaak
  • sambal Oelek – pittig en zout van smaak
  • sambal Trassi – pittig en met smaak van trassi (garnalen)
  • sambal Manis – vrij mild en zoet van smaak

 

Ingrediënten voor Sambal Badjak

Sambal Badjak is een sambal met gebakken uitjes en goela djawa. De sambal Badjak is derhlave vrij mild van smaak. Wat heb je nodig voor deze sambal?

  • zelf sambal maken8 sjalotten
  • 250 gram rijpe rode pepers
  • 8 tenen knoflook
  • stukje trassi van 1,5 x 1,5 centimeter
  • 1 schijf goela djawa
  • citroensap
  • 3 eetlepels olie
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • vijzel of keukenmachine
  • koekenpan
  • potjes voor de sambal
  • knoflookpers

 

Zo maak je sambal Badjak

Doorloop de volgende stappen en óók jij kunt voortaan zelf sambal maken:

  • Ter voorbereiding verzamel je meerdere (jam)potjes met deksel. Deze dienen gereinigd te worden door ze gedurende een paar minuten in water te koken of in de stoomoven te plaatsen. Ook de deksel. Zo weet je zeker dat jouw potjes bacterie vrij zijn en niet later een lelijke schimmel in jouw sambal achterlaten.
  • Maak de sjalotten schoon en maal ze helemaal fijn in de vijzel of keukenmachine
  • Verhit de olie in een koekenpan en fruit de sjalotjes op laag vuur; ze moeten glazig, maar niet bruin worden
  • Snijd de stengels van de rode pepers
  • Maal de pepers fijn in de vijzel of keukenmachine
  • Doe de fijngemalen pepers bij de sjalotjes in de pan
  • Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan
  • Hak de trassi en goela djawa fijn en doe ook dit in de pan
  • Knijp een citroen uit boven de pan, het gaat om het sap
  • Voeg de ketjap manis toe
  • Laat nu de sambal pruttelen in de pan tot ze droog is
  • Verdeel de sambal over de potjes

 

TIP: Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variëren met de ingrediënten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!

 
volrecepten.nl





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013