Sambal wordt veel gebruikt in gerechten uit de Indonesische en Maleise keuken. Er zijn heel veel soorten sambal. Je koopt sambal in de supermarkt. Haal je het bij de toko, dan proef je al verschil in kwaliteit. Je kunt ook zelf sambal maken. Dat is natuurlijk nog leuker en lekkerder. Zelf sambal maken is echt niet moeilijk.
Als aangegeven zijn er vele soorten sambal. In de loop der tijd, mede door de kolonisatie en handel van kruiden en specerijen, hebben vele culturen de sambal omarmd en eigen variaties erop bedacht. De sambal beperkte zich dan niet meer tot de Indonesische en Maleise keuken. Voordat je aan de slag kunt gaan met zelf sambal maken, moet je eerst bepalen welke sambal je wilt maken. Wil je een sambal met milde, pittige of zelfs zeer pittige smaak? Of toch liever een lichtzoete smaak? Een overzicht van enkele mogelijkheden:
Sambal Badjak is een sambal met gebakken uitjes en goela djawa. De sambal Badjak is derhlave vrij mild van smaak. Wat heb je nodig voor deze sambal?
Doorloop de volgende stappen en óók jij kunt voortaan zelf sambal maken:
TIP: Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variëren met de ingrediënten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.