In landen als Indonesië en Maleisië wordt sambal zeer veel gebruikt in de keuken. Er zijn zeer veel verschillende soorten sambal, die je hier in Nederland gewoon in de supermarkt of natuurlijk bij de toko kopen kunt. Het is veel leuker en vanzelfsprekend lekkerder om zelf sambal te maken. Zo kun je ook jouw eigen favoriete sambal ontdekken, want door te spelen met ingrediënten kun je zelf de smaak beïnvloeden. Zelf sambal maken is niet lastig.
Als aangegeven zijn er vele soorten sambal. In de loop der tijd, mede door de kolonisatie en handel van kruiden en specerijen, hebben vele culturen de sambal omarmd en eigen variaties erop bedacht. De sambal beperkte zich dan niet meer tot de Indonesische en Maleise keuken. Voordat je aan de slag kunt gaan met zelf sambal maken, moet je eerst bepalen welke sambal je wilt maken. Wil je een sambal met milde, pittige of zelfs zeer pittige smaak? Of toch liever een lichtzoete smaak? Een overzicht van enkele mogelijkheden:
Sambal Trassi is een behoorlijk pittige sambal. Het heeft de smaak van trassi. Dat zijn gefermenteerde garnalen. Wat heb je allemaal nodig voor het maken van sambal Trassi?
Doorloop de volgende stappen en ook jij kunt voortaan zelf sambal maken:
TIP: Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variëren met de ingrediënten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.