• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

worcestersaus maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  oktober 24, 2014  |  No comment




 

worcestersaus makenWorcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus. Deze saus wordt veel gebruikt als smaakmaker bij gerechten, vooral met rundvlees. Worcestersaus kun je kopen in de winkel, maar het zelf maken is niet moeilijk. Worcestersaus maken doe je met dit stappenplan.


Worcestersaus maken

Worcestersaus is een gefermenteerde saus, welke dicht bij de sojasaus staat. Sojasaus vind je veel terug in de Oosterse keukens. Worcestersaus en Maggi zijn twee soja gebaseerde sauzen die in Europa bekend zijn. In Nederland is óók de ketjap bekend, mede vanwege de historische relatie met de regio rond Indonesië.

Worcestersaus wordt veel gegeten als smaakmaker bij gerechten, vooral bij rundvlees. Het wordt gebruikt als dressing in de Ceasar Salad, als ingrediënt van filet Américain of de Bloody Mary cocktail. Je koopt Worcestersaus in de winkel of toko, maar je kunt het ook makkelijk zelf maken. Worcestersaus maken doe je zo!

 

Benodigdheden worcestersaus maken

Voor het maken van 1 liter worcestersaus, heb je het volgende nodig. Let wel, voor het zelf maken van deze saus is géén soja nodig:

  • 2 jalapenos
  • 2 grote zoete uien
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • gember, voldoende voor 2 eetlepels
  • 3 a 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels vers gemalen zwarte peper
  • 3 kopjes witte azijn
  • 1 kopje donker bier
  • 1 kopje melasse *
  • 1/2 kop tamarinde pasta
  • 1/2 kop donkere corn syrup
  • 1/2 kop sinaasappelsap
  • 1/4 kop gehakte ansjovis uit blik
  • 1/4 kop tomatenpuree
  • 2 kopjes water
  • 2 hele kruidnagels
  • een grote pan
  • een zeef
  • een trechter
  • een afsluitbare fles

* Melasse is een stroperige vloeistof verkregen uit het kooksel van suikerriet/suikerbiet, nadat de gekristalliseerde suiker verwijderd is.

 

Stappenplan worcestersaus maken

Worcestersaus maken doe je met dit stappenplan:

  • Pel de uien en snipper de uien grof
  • Zet de pan op het vuur, verhit de olie en bak de uien in 7 minuten tot ze zacht zijn
  • Verwijder de zaadjes uit jalapenos en snijd de jalapenos fijn
  • Pel de knoflook en hak deze fijn
  • Snijd voldoende gember fijn tot je 2 eetlepels vol hebt
  • Voeg tamarinde pasta, gember, knoflook en jalapenos toe aan de uien in de pan
  • Zet het vuur lager en bak alles nog 5 minuten
  • Snijd de citroen en limoen in dunne plakjes
  • Voeg de ansjovis, kruidnagel, tomatenpuree, glucosestroop, melasse, witte azijn, peper, donker bier, sinaasappelsap, water, citroen en limoen toe aan de inhoud van de pan.
  • Roer alles goed door en breng het aan de kook
  • Zet het vuur lager en laat de inhoud 3 uurtjes door pruttelen. Wel af en toe doorroeren
  • Vanaf 2,5 uur kooktijd, bepaal jij of de saus al dik genoeg is. Als dit zo is, hoef je niet per se tot 3 uur kooktijd aan te houden
  • Als de saus dik genoeg is, haal je de pan van het vuur
  • Met een trechter op de fles, giet je de inhoud van de pan door de zeef in de trechter
  • Laat de saus afkoelen. Sluit daarna de fles af en bewaar het in de koelkast
  • Klaar is jouw zelfgemaakte worcestersaus

 

Zo makkelijk is worcestersaus maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...


chilisaus maken
oktober 14, 2014

  Bij een oosterse snack hoort een beetje chilisaus! Je kunt chilisaus kopen in de supermarkt, of de betere chilisaus...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013