Wie is er niet gek op pasta? Van jong tot oud, iedereen eet pasta. Je kunt natuurlijk pasta kopen in de winkel. Zowel verse pasta als gedroogde of harde pasta. Je kunt ook zelf pasta maken. Zeg nu eerlijk: zelfgemaakt pasta smaakt toch per definitie al lekkerder?
Zelf pasta maken is een karwei dat tijd, energie en de nodige oefening vereist. Durf jij de uitdaging aan, dan is zelf pasta maken vooral ook heel leuk om te doen. En de beloning mag er zijn: een pan met heerlijke, zelfgemaakt pasta die je lekker mag oppeuzelen.
Voordat je gaat beginnen met het zelf pasta maken, is het interessant iets meer te weten over de achtergrond van pasta.
Pasta is een deegproduct. Men gebruikt harde granen, veelal harde tarwe. Men kan pasta maken met of zonder ei in de bereiding. Tref je groene pasta dan is veelal spinazie toegevoegd. Rode pasta heeft tomaat in de bereiding meegekregen. De vormen die men ervan maakt zijn legio. Pasta kan plat zijn (zoals lasagne bladen), al dan niet in lange slierten (zoal spaghetti of tagliatelli), gedraaid (zoals fusilli), een holle vorm hebben (zoals penne), of zelfs gevuld met een vulling (zoals tortellini). Tortellini betekent letterlijk: kleine taartjes.
Pasta is er in een gedroogde variant en natuurlijk vers. Tegenwoordig vind je in de supermarkt zowel de gedroogde pasta is verschillende soorten en maten, als ook de verse pasta (in het vers vak). Supermarktketens zijn in de trend meegegaan dat men steeds meer andere maaltijden, dan alleen aardappels op tafel zet. Italiaanse merken zijn nu volop verkrijgbaar, denk aan Barilla, De Cecco en Bertolli.
Wanneer wij in Nederland spreken over pasta, dan wordt hiermee de grote groep Italiaanse noedels bedoeld. Bekend in Nederland zijn altijd al geweest: macaroni, spaghetti en vermicelli. Pas halverwege de 80-er jaren van de vorige eeuw nam de bekendheid van de grote familie aan Italiaanse noedels een volgelvlucht. Er werd de naam ‘pasta’ gegeven aan al deze deegwaren die gerelateerd zijn aan de Italiaanse keuken. In feite zijn het allemaal noedels en die worden over de gehele wereld gegeten. Een op ravioli lijkende noedel in Azië wordt dus niet als pasta maar als noedel aangeduid, ondanks dat het nagenoeg over hetzelfde product gaat. Wist jij dat de macaroni zoals die Nederland bekend is (het elleboogje) een vrijwel onbekend product in Italië is? Er is in Italië iets dat er op lijkt, maar dat wordt in de soep gebruikt. Maccheroni kennen ze in Italië wel, maar dat is een recht en hol pijpje met een gedraaide groef aan de buitenzijde.
Ongeachte welke pasta je wilt maken, het basisrecept is nagenoeg hetzelfde. Let wel, voor gnocchi wordt aardappel of pompoen gebruikt. Voor de zeer bewerkelijke pastasoorten, zoals orechiette en de pasta met vulling, ravioli en tortellini, gebruikt men een ander meelmengsel bestaande uit grano duro en grano typo “00”. Hierdoor is het deeg wat makkelijker te verwerken.
Aan de slag! Wat heb je allemaal nodig aan materialen en ingrediënten voor het zelf pasta maken? De volgende beschrijving is voor een maaltijd voor 4 personen.
Materialen
Ingrediënten
Stelregels:
voor elke 100 gram meel heb je één ei nodig
voor elke persoon gebruik je 100 gram meel en dus één ei
Als het deeg lang genoeg heeft gerust, kun je beginnen met het maken van je favoriete pasta. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti, tagliatelle, ravioli of zelfs tortellini. Voor het maken van lintpasta, zoals spaghetti en tagliatelli gebruik je de pastamachine. De ravioli en tortellini is handwerk en staat allemaal beschreven in de artikelen:
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.