• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf ravioli maken

Posted by: hanlos    Tags:  pasta    Posted date:  oktober 26, 2013  |  No comment




Zelf ravioli maken is een klus in de keuken die enige tijd van je vraagt. In enkele stappen kun jij voortaan jouw ravioli zelf maken. Hoe je dat doet, wordt beschreven in dit stappenplan. Alvast smakelijk eten!


Zelf ravioli maken

Je kunt ravioli kopen in de supermarkt. Zowel de gedroogde ravioli als ook verse. Deze vind je in het vers vak van de supermarkt of bij de traiteur. Er is zelfs ravioli verkrijgbaar in blik. Allemaal erg makkelijk, maar is het niet véél lekkerder wanneer jij zelf ravioli maken gaat? Is het niet zo, dat per definitie zelfgemaakte ravioli veel beter smaakt?

Wat is ravioli?

Ravioli is een pasta met een vulling. Andere pasta met vulling is bijvoorbeeld tortellini. Feitelijk is ravioli de meervoudsvorm van raviolo, maar dat terzijde. De vulling van ravioli kan uit verschillende ingrediënten bestaan: kaas, vlees, vis, paddenstoelen of groente. Zo kun je ravioli maken voor zowel liefhebbers van vlees of vis, als óók voor vegetariërs.

Om zelf ravioli te maken volg je enkele stappen. Eerst maak je het pastadeeg en daarna maak je de vulling. Door de vulling in het deeg te vouwen, je maakt als het ware een kleine enveloppe, maak je er uiteindelijk ravioli van. In het Italiaans vertaal je ‘inpakken’ naar ravvolgere. Het wordt gezegd dat de naam ravioli van dit werkwoord afkomt. Anderen beweren echter dat de naam afstamt van het woord rabioli afstamt. Dit woord komt uit het dialect van Genua (regio Ligurië) en betekent restant. De vulling bestaat uit restanten van eerdere maaltijden die alsnog worden genuttigd. Als dit verhaal klopt, lijkt het op de afkomst van de Spaanse tapás, welke van oorsprong óók de restanten van eerdere maaltijden zijn.

Zelf ravioli maken: ingrediënten

Voor het zelf ravioli maken met een heerlijke vulling van ricotta en spinazie en voor 4 personen, heb je de volgende materialen en ingrediënten nodig:

  • pastamachine
  • scherp mes
  • grote pan

Voor het pastadeeg:

  • 400 gram meel van tarwe durum (grano duro)
  • 4 verse eieren
  • theelepel zout
  • 2 liter water

Voor de vulling:

  • 300 gram verse spinazie
  • 150 gram ricotta
  • 1 ei
  • 1 eetlepel Parmezaanse kaas

 

Zelf ravioli maken: stappenplan

Begin met het maken van het pastadeeg van het meel en de eieren (zie: zelf pasta maken). Is het deeg klaar en ligt het te rusten, dan begin jij met het maken van de vulling:

  • Was de spinazie goed
  • Gaar de spinaziebladen door ze 5 minuten in warm, net niet kokend water te leggen
  • Haal ze uit het water, laat ze uitlekken en knijp ze daarna nog eens een beetje uit
  • Hak de spinazie fijn
  • Doe de ricotta in een kom en klop deze helemaal glad
  • Voeg de fijngehakte spinazie aan de ricotta toe
  • Voeg het ei en de Parmezaanse kaas toe
  • Een beetje zout en peper kun je zelf naar smaak toevoegen
  • Klop het geheel nogmaals goed door tot er een glad geheel ontstaat
  • De vulling is nu af … zet het afgedekt in de koelkast, terwijl je het deeg gaat uitrollen!
  • pak nu het pastadeeg tevoorschijn
  • snijd het deeg in stukken ter grootte van een ei
  • leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg, anders drogen ze uit
  • bedek een stuk deeg met bloem en maak er een platte plak van
  • haal het deeg door de pastamachine, die nu nog op de ruimste stand staat
  • vouw het deeg meerdere malen dubbel totdat je een soepele en egale plak deeg hebt
  • herhaal deze voorgaande twee acties meerdere malen, maar zet steeds de pastamachine op een kleinere stand; de lap van deeg wordt langer en dunner
  • voor ravioli ga je door tot de dunste stand
  • bedek de plak deeg met bloem en vouw het een paar maal dubbel
  • leg het geheel even weg. Wel afgedekt anders droogt het uit en voor tortellini mag het deeg niet te droog worden, want dan plakt het niet meer bij het vouwen
  • herhaal nu deze hele actie met de andere stukken deeg

 

Zelf ravioli maken: aan de slag!

Ben je klaar met het uitrollen van het deeg, dan kun je beginnen met het maken van de ravioli. Je kunt dit helemaal met de hand doen, of gebruik maken van handige gereedschappen als een ravioli-stamper of een ravioli-vorm. Met een mes of stamper maak je elk stuks ravioli apart. De ravioli-vorm maakt het je makkelijker; je maakt meerdere ravioli per handeling.

zelf ravioli makenMet de hand of met een ravioli-stamper:

  • pak twee plakken van het uitgerolde deeg
  • leg op één plak een klein hoopje van de vulling
  • leg de andere plak erover heen
  • nu kun je met een mes een vierkant om de vorm heen uitsnijden en de randjes met de hand omvouwen.
  • Kies je voor de ravioli-stamper, dan plaats je deze om het hoopje vulling, dat je door het deeg kunt zien, heen en druk je met de stamper de ravioli uit het grotere stuk deeg

zelf ravioli makenMet de ravioli-vorm:

  • Pak een stuk van het uitgerolde deeg
  • Vouw het in tweeën en snijd het door langs de vouw
  • Leg één deel in de ravioli-vorm
  • Vul de holtes van de vorm met de vulling.
  • Leg het andere stuk deeg erover heen
  • Rol met de deegroller over de ravioli-vorm en druk het stevig aan
  • Je hebt nu in één handeling meerdere ravioli gemaakt.

 

Zelf ravioli maken: koken en serveren

  • zet een pan met 2 liter water op het vuur, doe er wat zout bij en laat het water koken
  • leg de ravioli voorzichtig in het water. Je wilt ze niet breken.
  • let op: de kooktijd is heel kort en het overkoken van het water gebeurt zeer snel.
  • Als de pasta boven komt drijven is het klaar.
  • Zeker weten of de ravioli klaar is? Proef er één: het moet beetgaar zijn (al dente)
  • Giet de pasta af in een vergiet en laat de pasta goed uitlekken.
  • Nu kun je de pasta opdienen zoals jij het wilt. Gebruikelijk is om ravioli te eten met een beetje geraspte Parmezaanse kaas en olijfolie. Omdat de ravioli zelf al een vulling heeft, wordt het niet veel geserveerd met een saus. Laat dit er jou niet van weerhouden de ravioli te serveren met een saus
  • Tip: gebruik voorverwarmde borden, daar de zelfgemaakt pasta snel afkoelt.

 

Zo zie je maar: zelf ravioli maken is niet héél moeilijk. Heb je ook interesse in het maken van andere pastasoorten, kijk dan eens hieronder:

  • zelf tortellini maken
  • zelf spaghetti maken
  • zelf tagliatelle maken

 





Related Posts

spaghetti carbonara maken
oktober 29, 2014

  Een heerlijke spaghetti carbonara maken, is makkelijker dan jij denkt. De carbonara saus is een zeer eenvoudige...


spinazie-pesto lasagne maken
augustus 29, 2014

  Lasagne kun je in veel varianten maken. Met of zonder vlees, met uiteenlopende groenten, om maar wat ideeën te noemen....


zelf spaghetti maken
oktober 26, 2013

Spaghetti is in Nederlandse één van de meest bekende pastasoorten. Kinderen zijn er dol op, al is het alleen al omdat het zo grappig...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013