Zelf ravioli maken is een klus in de keuken die enige tijd van je vraagt. In enkele stappen kun jij voortaan jouw ravioli zelf maken. Hoe je dat doet, wordt beschreven in dit stappenplan. Alvast smakelijk eten!
Je kunt ravioli kopen in de supermarkt. Zowel de gedroogde ravioli als ook verse. Deze vind je in het vers vak van de supermarkt of bij de traiteur. Er is zelfs ravioli verkrijgbaar in blik. Allemaal erg makkelijk, maar is het niet véél lekkerder wanneer jij zelf ravioli maken gaat? Is het niet zo, dat per definitie zelfgemaakte ravioli veel beter smaakt?
Ravioli is een pasta met een vulling. Andere pasta met vulling is bijvoorbeeld tortellini. Feitelijk is ravioli de meervoudsvorm van raviolo, maar dat terzijde. De vulling van ravioli kan uit verschillende ingrediënten bestaan: kaas, vlees, vis, paddenstoelen of groente. Zo kun je ravioli maken voor zowel liefhebbers van vlees of vis, als óók voor vegetariërs.
Om zelf ravioli te maken volg je enkele stappen. Eerst maak je het pastadeeg en daarna maak je de vulling. Door de vulling in het deeg te vouwen, je maakt als het ware een kleine enveloppe, maak je er uiteindelijk ravioli van. In het Italiaans vertaal je ‘inpakken’ naar ravvolgere. Het wordt gezegd dat de naam ravioli van dit werkwoord afkomt. Anderen beweren echter dat de naam afstamt van het woord rabioli afstamt. Dit woord komt uit het dialect van Genua (regio Ligurië) en betekent restant. De vulling bestaat uit restanten van eerdere maaltijden die alsnog worden genuttigd. Als dit verhaal klopt, lijkt het op de afkomst van de Spaanse tapás, welke van oorsprong óók de restanten van eerdere maaltijden zijn.
Voor het zelf ravioli maken met een heerlijke vulling van ricotta en spinazie en voor 4 personen, heb je de volgende materialen en ingrediënten nodig:
Voor het pastadeeg:
Voor de vulling:
Begin met het maken van het pastadeeg van het meel en de eieren (zie: zelf pasta maken). Is het deeg klaar en ligt het te rusten, dan begin jij met het maken van de vulling:
Ben je klaar met het uitrollen van het deeg, dan kun je beginnen met het maken van de ravioli. Je kunt dit helemaal met de hand doen, of gebruik maken van handige gereedschappen als een ravioli-stamper of een ravioli-vorm. Met een mes of stamper maak je elk stuks ravioli apart. De ravioli-vorm maakt het je makkelijker; je maakt meerdere ravioli per handeling.
Met de hand of met een ravioli-stamper:
Zo zie je maar: zelf ravioli maken is niet héél moeilijk. Heb je ook interesse in het maken van andere pastasoorten, kijk dan eens hieronder:
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.