Lekker na een avond stappen of zomaar tussendoor: een döner kebab smaakt altijd! Je haalt het in één van de vele Turkse eethuizen. Zelf döner kebab maken kan ook. Jouw zelfgemaakte döner kebab smaakt toch per definitie het allerlekkerst? Döner kebab maken doe je zo!
Döner kebab maken
Döner kebab is een Turks vleesgerecht. Oorspronkelijk wordt het met gekruid lamsvlees gemaakt, maar je kunt het tegenwoordig ook krijgen met kalfsvlees, kip of zelfs kalkoen.
De naam döner kebab is als volgt te herleiden. Kebab verwijst naar het vlees. De naam komt uit het Perzisch en betekent letterlijk ‘gebakken vlees’. Döner betekent ‘draait’ in het Turks, verwijzend naar de bereidingswijze. Het vlees wordt gelaagd, afwisselend vlees en vet, aan een groot spit geregen. Deze draait langzaam voor een gril, waardoor het vlees gegaard wordt. Met een mes, of tegenwoordig ook met speciale trimmers, wordt het vlees in dunne laagjes van het spit gesneden. De döner kebab is niet hetzelfde als de kebab. Döner kebab is een uitvinding van Kadir Nurman die de eerste broodjes döner kebab pas in 1972 te Berlijn serveerde. Döner kebab serveer je met een broodje, in een wrap (dürüm) of los op een bord met war frietjes.
Benodigdheden döner kebab maken
Het mag duidelijk zijn, dat niet iedereen een installatie thuis heeft staan om vlees langzaam te laten grillen. Toch kun je thuis ook döner kebab maken en daarvoor heb je nodig:
750 gram kalfsvlees (van platte bil) - 500 milliliter melk
- een ui
- een halve wortel
- een halve krop ijsbergsla
- een kwart rode kool
- 1 scheut azijn
- 4 Turkse pitabroodjes (zie: pitabroodjes maken)
- beetje peper en zout
- een schaal
- keukenfolie
- een diepvries
- een koekenpan
Een broodje döner kebab wordt in Nederland veelal gegeten met knoflooksaus en een pittige rode saus. Knoflooksaus kun je zelf maken (zie: knoflooksaus maken). Voor de pittige tomatensaus heb je nodig:
- 2 tomaten
- een halve ui
- 1 eetlepel sambal (zie: sambal maken)
- 4 eetlepels tomatenketchup (zie: ketchup maken)
Stappenplan döner kebab maken
Doorloop de volgende stappen en jij zet straks heerlijke döner kebab op tafel:
- Leg het vlees in de schaal en giet de melk over het vlees
- Snijd de ui in halve ringen en leg deze ook in de schaal
- Voeg een scheut azijn en een beetje peper en zout toe
- Meng alles door elkaar en zet de schaal vervolgens 2 uur in de koelkast
- Na 2 uur haal je het vlees uit de marinade, verpak je het in keukenfolie en leg het nu minimaal 5 uur in de diepvries. Het is een aanrader om deze stappen op de avond te doen vóórdat je döner kebab wilt eten. Het vlees kan dan gedurende de nacht in de vriezer liggen
- Snijd de wortel, de rode kool en de ijsbergsla in dunne reepjes. Doe het in een kom en hutsel alles door elkaar
- Bereid de knoflooksaus volgens het stappenplan
- Voor de pittige saus, snijd je de tomaten in vieren, verwijderen de zaadlijsten en snijd de tomaat verder in blokjes
- Pel de ui en snipper deze
- Meng de tomatenblokjes, de ui, de sambal en de ketchup. Je kunt het eventueel pureren in een keukenmachine
- Bak de pitabroodjes af, als je afbakbroodjes hebt gehaald. Indien je verse broodjes hebt, kun je ze even tussen het broodrooster leggen
- Haal het vlees uit de vriezer, snijd het in heel dunne plakjes en bak het in een koekenpan op hoog vuur snel gaar
- Snijd de pitabroodjes open en vul ze met de gemengde sla en het vlees
- Naar smaak kun je de knoflooksaus en pittige rode saus toevoegen!
Zo makkelijk is döner kebab maken. Eet smakelijk!