döner kebab maken

 

Lekker na een avond stappen of zomaar tussendoor: een döner kebab smaakt altijd! Je haalt het in één van de vele Turkse eethuizen. Zelf döner kebab maken kan ook. Jouw zelfgemaakte döner kebab smaakt toch per definitie het allerlekkerst? Döner kebab maken doe je zo!


Döner kebab maken

Döner kebab is een Turks vleesgerecht. Oorspronkelijk wordt het met gekruid lamsvlees gemaakt, maar je kunt het tegenwoordig ook krijgen met kalfsvlees, kip of zelfs kalkoen.

De naam döner kebab is als volgt te herleiden. Kebab verwijst naar het vlees. De naam komt uit het Perzisch en betekent letterlijk ‘gebakken vlees’. Döner betekent ‘draait’ in het Turks, verwijzend naar de bereidingswijze. Het vlees wordt gelaagd, afwisselend vlees en vet, aan een groot spit geregen. Deze draait langzaam voor een gril, waardoor het vlees gegaard wordt. Met een mes, of tegenwoordig ook met speciale trimmers, wordt het vlees in dunne laagjes van het spit gesneden. De döner kebab is niet hetzelfde als de kebab. Döner kebab is een uitvinding van Kadir Nurman die de eerste broodjes döner kebab pas in 1972 te Berlijn serveerde. Döner kebab serveer je met een broodje, in een wrap (dürüm) of los op een bord met war frietjes.

 

Benodigdheden döner kebab maken

Het mag duidelijk zijn, dat niet iedereen een installatie thuis heeft staan om vlees langzaam te laten grillen. Toch kun je thuis ook döner kebab maken en daarvoor heb je nodig:

 

Een broodje döner kebab wordt in Nederland veelal gegeten met knoflooksaus en een pittige rode saus. Knoflooksaus kun je zelf maken (zie: knoflooksaus maken). Voor de pittige tomatensaus heb je nodig:

 

Stappenplan döner kebab maken

Doorloop de volgende stappen en jij zet straks heerlijke döner kebab op tafel:

 

Zo makkelijk is döner kebab maken. Eet smakelijk!