Ken je dat? Wil je een hamburger maken met lekker veel ketchup … ketchup op! Wat nu? Heb je alle ingrediënten in huis, dan is zelf ketchup maken een fluitje van een cent! Zelf ketchup maken doe je zo.
Ketchup is een saus welke aanvankelijk wordt gebruikt in de keuken bij het bereiden van gerechten. Inmiddels is ketchup wereldwijd, vooral ook in Nederland, meer bekend als tafelsaus. Je eet het bij een snack, een stukje vlees of bij de frietjes.
De naam ketchup komt uit de Chinese taal. Het woord ‘saus’ in Chinees is ‘ketsiap’. Via twee wegen is een verbastering van deze naam bij ons gekomen. Enerzijds kennen wij ketchup, wat de verbastering is in de Engels taal. Anderzijds komt via de Oosterse keuken de ketjap tot ons, wat ook is afgeleid van het Chinese ketsiap.
Het mag duidelijk zijn dat ketchup als hoofdbestanddeel (geconcentreerde) tomaten heeft. Andere ingrediënten zijn hieraan toegevoegd voor met name de smaak. Eén ingrediënt is suiker, tot wel 24 klontjes in een fles (bron: Keuringsdienst van Waarde, oktober 2005) en daar houden veel mensen géén rekening mee.
Wil jij een lekkere ketchup waarvan jij weet wat er allemaal in zit? Dan zit er niets anders op dan zelf jouw eigen ketchup te gaan maken. Dat is niet alleen leuk om te doen, het is ook nog eens heel erg lekker.
Wat heb je allemaal nodig om zelf een heerlijke, verantwoorde ketchup te maken?
Je begint met het treffen van een goede voorbereiding:
Nu ga je echt aan de slag!
De volgende tips kunnen jou helpen bij het maken van jouw eigen ketchup:
Zo makkelijk is zelf ketchup maken! Succes en alvast … eet smakelijk!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.