Spaghetti is in Nederlandse één van de meest bekende pastasoorten. Kinderen zijn er dol op, al is het alleen al omdat het zo grappig eten is met die slierten. Spaghetti koop je in de supermarkt, maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is, zelf spaghetti maken?
Zelf spaghetti maken
Spaghetti behoort, net als de tagliatelle, tot de lintpasta. De slierten van spaghetti zijn relatief dun en daarom proef je de pasta minder sterk, dan bij bijvoorbeeld tagliatelle. Het voordeel van spaghetti is wel dat de pasta zich makkelijk laat mengen met de saus.
Zelf spaghetti maken doe je met behulp van en pastamachine. Je zet het op een fijnere stand dan voor zelf tagliatelle maken, maar verder is het principe helemaal identiek. Omdat de slierten relatief dun zijn, heb je wel meer kans dat de slierten onderling aan elkaar gaan plakken.
Zelf spaghetti maken: wat heb je nodig?
Om zelf spaghetti te maken voor 4 personen, heb je de volgende zaken nodig.
Materialen:
Ingrediënten:
- 400 gram meel van durum tarwe (grano duro)
- 4 verse eieren
- beetje bloem
- theelepel zout
- 2 liter water
Zelf spaghetti maken: aan de slag!
- maak van het meel en de eieren 400 gram pasta deeg (zie: zelf pasta maken)
- snijd het deeg in stukken ter grootte van een ei
- leg de stukken die je niet gebruikt afgedekt weg, anders drogen ze uit
- bedek een stuk deeg met bloem en maak er een platte plak van
- haal het deeg door de pastamachine, die nu nog op de ruimste stand staat
- vouw het deeg meerdere malen dubbel tot een soepele en egale plak deeg
- herhaal deze voorgaande twee acties meerdere malen, maar zet steeds de pastamachine op een kleinere stand; de lap van deeg wordt langer en dunner
- ga hiermee door tot op de één of twee na dunste stand
- bedek de plak deeg met bloem en vouw het een paar maal dubbel
- leg het geheel even weg. Wel afgedekt anders droogt het uit
- herhaal nu deze hele actie met de andere stukken deeg
- heb je alle stukken deeg bewerkt, dan ga je de lappen deeg snijden tot slierten spaghetti. Hiervoor gebruik je pastasnijder op de kleinste stand voor spaghetti
- snijd de lappen deeg op een lengte die jij wilt. Dit wordt de lengte van de spaghetti
- voer de lappen deeg door de pasta snijder en leg de slierten voorzichtig weg
- strooi om de drie lappen deeg die je hebt gesneden tot spaghetti een beetje bloem over de weggelegde slierten. Dit is tegen het aan elkaar plakken
- je gaat zo verder tot je alle lappen van deeg hebt gesneden
- zet de pan met 2 liter water op het vuur, strooi een beetje zout in het water
- als het water kookt, leg je de pasta voorzichtig in het water. Let op: de kooktijd is heel kort en het overkoken van het water gebeurt zeer snel. Als de pasta boven komt drijven is het klaar.
- giet de pasta af in een vergiet en laat de pasta goed uitlekken.
- nu kun je de pasta opdienen en kaas en een saus toevoegen … zoals jij het wilt
- tip: gebruik voorverwarmde borden, daar de zelfgemaakt pasta snel afkoelt.
Zo zie je maar: zelf spaghetti maken is niet héél moeilijk. Heb je ook interesse in het maken van andere pastasoorten, kijk dan eens hieronder: