zelf sambal maken (sambal Manis)

In de Indonesische en Maleise keuken wordt sambal veel gebruikt in en bij gerechten. Er zijn zeer veel verschillende soorten sambal, die je in de supermarkt of bij de toko kopen kunt. Leuker en lekkerder is zelf sambal maken. Zo kun je ook jouw eigen favoriete sambal ontdekken, want doro te spelen met ingrediënten kun je zelf de smaak beïnvloeden. Zelf sambal maken is niet moeilijk.


Zelf sambal maken

Als aangegeven zijn er vele soorten sambal. In de loop der tijd, mede door de kolonisatie en handel van kruiden en specerijen, hebben vele culturen de sambal omarmd en eigen variaties erop bedacht. De sambal beperkte zich dan niet meer tot de Indonesische en Maleise keuken. Voordat je aan de slag kunt gaan met zelf sambal maken, moet je eerst bepalen welke sambal je wilt maken. Wil je een sambal met milde, pittige of zelfs zeer pittige smaak? Of toch liever een lichtzoete smaak? Een overzicht van enkele mogelijkheden:

 

Ingrediënten voor sambal Manis

Sambal Manis is een vrij zoete sambal. Dat komt door de toevoeging van Javaanse suiker. Wat heb je allemaal nodig voor het maken van sambal Manis?

 

Zo maak je sambal Manis

Doorloop de volgende stappen en ook jij kunt voortaan zelf sambal maken:

TIP: Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variëren met de ingrediënten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!