In de Indonesische en Maleise keuken wordt sambal veel gebruikt in en bij gerechten. Er zijn zeer veel verschillende soorten sambal, die je in de supermarkt of bij de toko kopen kunt. Leuker en lekkerder is zelf sambal maken. Zo kun je ook jouw eigen favoriete sambal ontdekken, want doro te spelen met ingrediënten kun je zelf de smaak beïnvloeden. Zelf sambal maken is niet moeilijk.
Zelf sambal maken
Als aangegeven zijn er vele soorten sambal. In de loop der tijd, mede door de kolonisatie en handel van kruiden en specerijen, hebben vele culturen de sambal omarmd en eigen variaties erop bedacht. De sambal beperkte zich dan niet meer tot de Indonesische en Maleise keuken. Voordat je aan de slag kunt gaan met zelf sambal maken, moet je eerst bepalen welke sambal je wilt maken. Wil je een sambal met milde, pittige of zelfs zeer pittige smaak? Of toch liever een lichtzoete smaak? Een overzicht van enkele mogelijkheden:
- sambal Manis – vrij mild en zoet van smaak
- sambal Oelek – pittig en zout van smaak
- sambal Brandal – zéér pittig van smaak
- sambal Badjak – mild van smaak
- sambal Trassi – pittig en met smaak van trassi (garnalen)
Ingrediënten voor sambal Manis
Sambal Manis is een vrij zoete sambal. Dat komt door de toevoeging van Javaanse suiker. Wat heb je allemaal nodig voor het maken van sambal Manis?
1 ui - 250 gram rode pepers
- 3 tenen knoflook
- 2 schijven gula djawa
- 3 eetlepels olie
- 10 eetlepels ketjap manis
- vijzel of keukenmachine
- koekenpan
- potjes voor de sambal
- knoflookpers
Zo maak je sambal Manis
Doorloop de volgende stappen en ook jij kunt voortaan zelf sambal maken:
- Ter voorbereiding verzamel je meerdere (jam)potjes met deksel. Deze dienen gereinigd te worden door ze gedurende een paar minuten in water te koken of in de stoomoven te plaatsen. Ook de deksel. Zo weet je zeker dat jouw potjes bacterie vrij zijn en niet later een lelijke schimmel in jouw sambal achterlaten.
- Maak de ui schoon, snipper hem fijn en maal hem dan fijn in de vijzel of keukenmachine
- Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de ui op laag vuur; de ui moet glazig worden, maar niet bruin
- Snijd de stengels van de rode pepers
- Maal de pepers fijn in de vijzel of keukenmachine en doe ze bij de ui in de pan
- Maak de knoflook schoon en pers de knoflook boven de pan
- Hak de gula djawa héél fijn en doe het in de pan
- Voeg ook de ketjap manis toe aan het mengsel in de pan
- Laat de sambal nu even pruttelen tot ze droog is
- Verdeel de sambal over de potjes
TIP: Door het verwijderen van (een deel van) de zaadjes en zaadlijsten uit de rode pepers, wordt de sambal minder heet. Wil je juist hete sambal, laat dan de zaadjes en zaadlijsten zitten. Door het variëren met de ingrediënten (zout suiker, trassi, etc.) en de hoeveelheden, kun jij jouw eigen favoriet smaak ontdekken. Zo makkelijk is zelf sambal maken!