Nutella, ook wel als hazelnootpasta bekend, is een smeerbaar broodbeleg op basis van cacao en hazelnoten. De pasta, zoals we die nu kennen is net na de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Pas vanaf 1963 wordt de pasta onder naam Nutella op de markt gebracht. De pasta wordt inmiddels wereldwijd verkocht. Je hoeft de deur echter niet uit om Nutella te kunnen eten. Je kunt ook zelf een hazelnotenpasta als Nutella maken. Dat doe je met dit stappenplan!
Na de Tweede Wereldoorlog was cacao een schaarstegoed. Dat wil zeggen, dat het moeilijk was om aan cacao te komen en daarom was het relatief duur. Hazelnoten waren en genoeg in de regio Piemonte (Italië). Door cacao te vermengen met hazelnoten crème, kon er een goedkopere pasta worden gemaakt en dat is wat men bij het bedrijf Ferrero deed.
Dit idee bestond al langer. Al aan het begin van de 19e eeuw ontwikkelden chocolademakers in Turijn een crème op basis van cacao en hazelnoten. Ook toen was dure cacao, vanwege een belasting opgelegd door Napoleon, een motivatie om het te vermengen met hazelnoten. De crème werd Gianduia genoemd en wordt nog steeds véél verkocht in Turijn, zowel als drankje en als bonbon.
De pasta die Ferrero ontwikkelde heeft in 1963 de naam Nutella gekregen en sindsdien is er weinig aan veranderd. De pot ziet er nog hetzelfde uit, evenals het etiket. Nutella is wereldwijd enorm populair, zeker bij kinderen. Ondanks het feit dat hazelnoten niet slecht voor je zijn, zitten er in Nutella ook veel andere stoffen, zoals relatief veel suikers, die ervoor zorgen dat Nutella niet als héél gezond bestempeld kan worden. Je kunt ook zelf een hazelnotenpasta als Nutella maken. Dan weet je wat er in zit. Een pasta als Nutella maken doe je met dit stappenplan!
Voor het maken van jouw eigen hazelnotenpasta, heb je nodig:
* plantaardig olie is olie van bijvoorbeeld sesam- of zonnebloemzaden, pinda’s of andere noten
Met onderstaande, eenvoudige stappen, heb jij in een handomdraai jouw eigen hazelnotenpasta:
Zo makkelijk is een hazelnotenpasta als Nutella maken. Eet smakelijk!
Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.