• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

hagelslag maken

Posted by: hanlos    Tags:  broodbeleg    Posted date:  december 19, 2014  |  No comment




 

Bij hagelslag denk je vast en zeker aan een broodbeleg, bestaande uit kleine langwerpige korrels van chocolade. Er bestaat ook een soort hagelslag, gemaakt van een suikermengsel met bijvoorbeeld een vruchten- of anijssmaak. Hagelslag maken lijkt een hels karwei, maar dat valt reuze mee! Hagelslag maken doe je zo!


Hagelslag maken

Hagelslag is en typisch Nederlands broodbeleg. De eerste hagelslag kwam in 1919 op de markt. Het waren witte, broze korrels met de smaak van anijs. Dropfabriek Venco maakte ze. De firma Venz bracht in 1936 voor het eerst hagelslag van chocolade op de markt. Er bestaat ook hagelslag met vruchtensmaak. Deze hagelslag wordt ‘vruchtenhagel’ of vruchtenhagelslag genoemd en zijn korrels op basis van suiker met felle kleuren.

De chocolade hagelslag is een broodbeleg dat je alleen in Nederland of landen met een sterke band met Nederland kunt vinden. Denk hierbij aan België, Suriname of Indonesië. Chocolade ‘sprinkles’ worden wereldwijd wel verkocht, maar dan als versiersel voor banket! Wist jij dat er zelfs een maatstaf is wanneer hagelslag als chocoladehagelslag mag worden bestempeld? Er moet minimaal 45% cacao inzitten!

Hagelslag maken lijkt monnikenwerk. Vanzelfsprekend maak je de hagelslag niet korrel voor korrel. Met dit stappenplan kun jij voortaan jouw eigen hagelslag maken … en weet jij wat er wel en niet in jouw hagelslag zit!

 

Benodigdheden hagelslag maken

Voor het maken van voldoende hagelslag voor meerdere boterhammen, heb je nodig:

  • hagelslag maken150 gram poedersuiker
  • 35 gram cacaopoeder
  • 30 milliliter water
  • 30 gram vanille extract *
  • ½ theelepel zout
  • een kom
  • een zeef
  • een mixer
  • een rubberen spatel
  • bakpapier
  • een lange plank of plaat (1 meter)
  • een spuitzak met vlakke spuitmond of multi-opening **

 

* in plaats van het vanille extract kun je ook nog eens 30 milliliter water nemen! Tip: voor een twist aan jouw chocolade hagelslag, kun je een mespunt gemalen koffie toevoegen.
** in plaats van een standaard spuitzak, kun je ook zelf een spuitzak maken!

 

Stappenplan hagelslag maken

Aan de slag. Met deze stappen kun jij jouw eigen hagelslag maken!

  • Zeef alle poeders boven de kom, zodat je geen klontjes hebt
  • Voeg de vloeibare ingrediënten toe
  • Meng alles goed door elkaar met de mixer. Met de spatel schraap je regelmatig de zijkanten van de kom schoon
  • Hiermee voorkom je dat delen van de ingrediënten niet goed in de mix worden meegenomen
  • Blijf mixen tot een gladde, homogene pasta ontstaat
  • Doe de pasta in de spuitzak
  • Rol een stuk bakpapier van een meter lang, uit op de plank of plaat
  • Spuit vervolgens een lange, dunne strook van de pasta op het bakpapier
  • Spuit parallel lopende stroken naast de eerste en herhaal dit totdat de pasta op is!
  • Leg de plank op een plaats waar de chocolade strepen rustig (en veilig) kunnen uitharden (minimaal 24 uur)
  • De lange stroken chocolade zullen een beetje aan het bakpapier plakken.
  • Door er met een vlak, scherp voorwerp schuin onder tegenaan te drukken, kun je de stroken voorzichtig los duwen
  • Bundel de stroken chocolade en snijd er met een scherp mes hagelslag van.
  • Houd een lengte van ½ centimeter per korrel aan
  • Je kunt de hagelslag prima bewaren in een afsluitbare trommel

 

Zo makkelijk is hagelslag maken. Eet smakelijk!

 

Wil je ook eens vruchtenhagel of een ander broodbeleg maken?

Kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!

 





Related Posts

vruchtenhagel maken
december 19, 2014

  Vruchtenhagel is een broodbeleg, dat nauw banden heeft met chocolade hagelslag. Vruchtenhagel is gemaakt van suiker....


Nutella maken
december 18, 2014

  Nutella, ook wel als hazelnootpasta bekend, is een smeerbaar broodbeleg op basis van cacao en hazelnoten. De pasta,...


zelf perenjam maken
september 11, 2014

  Ook zo gek op peren? Dan zal perenjam er ook wel in gaan! Zelf perenjam maken is heel makkelijk. Het leuke is dat je allerlei...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013