Bij hagelslag denk je vast en zeker aan een broodbeleg, bestaande uit kleine langwerpige korrels van chocolade. Er bestaat ook een soort hagelslag, gemaakt van een suikermengsel met bijvoorbeeld een vruchten- of anijssmaak. Hagelslag maken lijkt een hels karwei, maar dat valt reuze mee! Hagelslag maken doe je zo!
Hagelslag is en typisch Nederlands broodbeleg. De eerste hagelslag kwam in 1919 op de markt. Het waren witte, broze korrels met de smaak van anijs. Dropfabriek Venco maakte ze. De firma Venz bracht in 1936 voor het eerst hagelslag van chocolade op de markt. Er bestaat ook hagelslag met vruchtensmaak. Deze hagelslag wordt ‘vruchtenhagel’ of vruchtenhagelslag genoemd en zijn korrels op basis van suiker met felle kleuren.
De chocolade hagelslag is een broodbeleg dat je alleen in Nederland of landen met een sterke band met Nederland kunt vinden. Denk hierbij aan België, Suriname of Indonesië. Chocolade ‘sprinkles’ worden wereldwijd wel verkocht, maar dan als versiersel voor banket! Wist jij dat er zelfs een maatstaf is wanneer hagelslag als chocoladehagelslag mag worden bestempeld? Er moet minimaal 45% cacao inzitten!
Hagelslag maken lijkt monnikenwerk. Vanzelfsprekend maak je de hagelslag niet korrel voor korrel. Met dit stappenplan kun jij voortaan jouw eigen hagelslag maken … en weet jij wat er wel en niet in jouw hagelslag zit!
Voor het maken van voldoende hagelslag voor meerdere boterhammen, heb je nodig:
* in plaats van het vanille extract kun je ook nog eens 30 milliliter water nemen! Tip: voor een twist aan jouw chocolade hagelslag, kun je een mespunt gemalen koffie toevoegen.
** in plaats van een standaard spuitzak, kun je ook zelf een spuitzak maken!
Aan de slag. Met deze stappen kun jij jouw eigen hagelslag maken!
Zo makkelijk is hagelslag maken. Eet smakelijk!
Wil je ook eens vruchtenhagel of een ander broodbeleg maken?
Kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.