Vruchtenhagel is een broodbeleg, dat nauw banden heeft met chocolade hagelslag. Vruchtenhagel is gemaakt van suiker. De sensatie van vruchten komt door toevoeging van kleur- en smaakstoffen. Bij vruchtenhagel uit de winkel, worden veel kunstmatige stoffen toegevoegd. Als jij zelf vruchtenhagel maken gaat, weet jij wat er in jouw vruchtenhagel zit. Vruchtenhagel maken is heel makkelijk en doe je met behulp van dit stappenplan!
Hagelslag, vruchtenhagel en anijshagel zijn soorten broodbeleg die alleen in Nederland en in landen die nauw verbonden zijn aan Nederland (o.a. België, Suriname en Indonesië) worden gegeten. IN andere landen wereldwijd wordt hagelslag met namen gebruikt als versiering voor taarten en ander banket!
Vruchtenhagel zijn kleine, langwerpige korrels, gemaakt van voornamelijk suiker. Echte vruchten komen er niet aan te pas. De associatie met vruchten wordt gecreëerd door het toevoegen van smaak en kleur middels smaak- en kleurstoffen. De smaak komt van aroma’s, zoals citroen, sinaasappel, vanille of amandel. Deze worden tijdens de bereiding toegevoegd. De kleuren geel (E104), oranje (E110) en rood (E124) doen de rest.
Je kunt heel makkelijk zelf vruchtenhagel maken. Dat doe je niet korrel voor korrel. Volg de stappen in dit stappenplan en jij kunt voortaan jouw eigen vruchtenhagel maken!
Voor het maken van jouw eigen vruchtenhagel, heb jij nodig:
* kies een eigen aroma, bijvoorbeeld vanille, citroen of amandel!
** er zijn vele soorten kleurstof beschikbaar, bijvoorbeeld als pasta of vloeibaar. Een vloeibare kleurstof zal jouw beslag verdunnen. Omdat je hier werkt met een beslag dat óók een pasta is, wordt aangeraden met een kleurstof in pastavorm te werken. Voordeel is tevens dat deze kleurstoffen meer levendig zijn! Lees de gebruiksaanwijzing goed. Gebruik tandenstokers voor het doseren van de kleurstof(fen)!
Met de onderstaande stappen, kun óók jij jouw eigen vruchtenhagel maken!
Zo makkelijk is vruchtenhagel maken. Eet smakelijk!
Wil je ook eens een ander broodbeleg maken?
Kijk op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.