Ben jij ook gek op knoflooksaus? Heerlijk bij bijvoorbeeld een broodje döner kebab of shoarma of bij de BBQ. Knoflooksaus kun je kopen in een fles of tube, maar de lekkerste knoflooksaus maak je makkelijk en snel helemaal zelf! Knoflooksaus maken doe je met dit stappenplan!
Knoflooksaus maken
Met knoflooksaus wordt in Nederland veelal een koude saus bedoeld, op basis van mayonaise of minder vette yogonaise, waarbij knoflook als smaakmaker is toegevoegd. De knoflooksaus krijgt vaak de toevoeging van fijngehakte peterselie. Ondanks de verhalen dat de peterselie de krachtige en geurige smaak van knoflook enigszins zou heffen, is het met name een decoratieve oplossing om de gele eierkleur te doorbreken. Het ziet er smakelijker uit. Knoflooksaus is sterk gerelateerd aan andere sauzen die in bijvoorbeeld het Middellandse Zeegebied worden gegeten. Denk hierbij aan aioli dat in Spanje en Italië veel wordt gegeten en tzatziki uit Griekenland.
Knoflooksaus kun je kant-en-klaar kopen in flessen of tubes. Nadeel is dat je niet weet wat er allemaal in de saus in toegevoegd om het langer houdbaar te maken of om op smaak te brengen. Dit probleem voorkom je als je zelf knoflooksaus maken gaat. Knoflooksaus maken is niet moeilijk en zo doe het!
Benodigdheden knoflooksaus maken
Voor het maken van knoflooksaus voor 3 a 4 personen, heb je nodig:
- 5 eetlepels licht gezoete, geklopte slagroom (zie: slagroom maken)
- 5 eetlepels mayonaise (zie: mayonaise maken)
- 3 teentjes knoflook
- gedroogde peterselie
- een schaaltje
- een garde
Stappenplan knoflooksaus maken
Doorloop de volgende stappen en in een handomdraai zet jij knoflooksaus op tafel:
Doe alles ingrediënten in de kom en meng alles door elkaar! - Jouw knoflooksaus is in principe klaar. De smaak van de knoflook wordt sterker, naarmate je de saus wat langer laat staan. Als de knoflooksaus maken gaat op de avond dat je het óók wilt eten, is het toevoegen van 1 a 2 extra teentjes knoflook aan te raden. De tijd is dan te kort om de knoflook haar werk te laten doen en dat compenseer je met extra teentjes knoflook
- Je kunt de saus in een afgesloten pot maximaal 2 a 3 weken bewaren, vanwege de eieren in de mayonaise
Is jouw saus te dun? Dan kun je als volgt een saus dikker maken, ofwel binden!
Zo makkelijk is knoflooksaus maken. Eet smakelijk!