• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf mayonaise maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  december 11, 2013  |  No comment




Mayonaise is misschien wel de meest gegeten saus in Nederland. De eerste associatie wordt snel gelegd naar de friet, maar mayonaise wordt bij veel meer gerechten gegeten. Het is zelfs de basis van menig andere saus. Je kunt het kopen in een pot, fles of tube, maar zelf mayonaise maken overtreft alles. Zelf mayonaise maken doe je zo!


Zelf mayonaise maken

Mayonaise is een saus die iedereen wel kent. De oorsprong van de saus ligt in Frankrijk, al doen meerdere verhalen de ronde over de werkelijke afkomst van mayonaise. Hoe dan ook, het is een populaire saus in landen als Frankrijk, België en Nederland.

De saus heeft als hoofdingrediënten: olie, water en eierdooiers. Voor de smaak kunnen diverse andere ingrediënten worden toegevoegd. De smaak variëert per land en zelfs regio. In Frankrijk wordt meer mosterd gebruikt om de saus op smaak te brengen. De Nederlandse mayonaise is weer veel zoeter van smaak dan de Franse en Belgische.

De echte mayonaise is van nature erg vet en heeft een hoge energetische waarde. De bewustgeworden consument wil graag meer lichte varianten, wat er toe heeft geleid dat in de winkel velerlei light-producten beschikbaar zijn. Ook van mayonaise. In de Nederlandse winkels wordt fritessaus veel verkocht als zijnde een minder vette, meer verantwoorde saus dan mayonaise.

De industrie stopt overigens meer toevoegingen, als bindmiddelen, smaakversterkers en middelen om het product langer houdbaar te houden in de mayonaise. Wil jij 100% zeker zijn van wat er in jouw mayonaise zit? Ga dan zelf mayonaise maken. Het is heel makkelijk en je kunt gaan experimenteren met ingrediënten om zo jouw favoriete mayonaise te maken! Zelf mayonaise maken doe je zo!

 

Zelf mayonaise maken: benodigdheden

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van een schaaltje eigen mayonaise:

  • klopper1 ei
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 deciliter zonnebloemolie
  • beetje zout en peper
  • een kom
  • een klopper, mixer of blender

 

Zelf mayonaise maken doe je zo!

Doorloop de volgende stappen en jouw mayonaise is klaar binnen enkele minuten:

  • Scheid het eigeel van het eiwit en doe alleen het eigeel in de kom
  • Voeg de mosterd, beetje citroensap en wat zout en peper toe
  • Klop het geheel héél goed door elkaar. Het eigeel moet losgeklopt zijn
  • Blijf kloppen en voeg beetje voor beetje olie toe
  • Wanneer de massa een lichter kleur krijgt en dikker van textuur wordt, kun je de rest van de olie toevoegen. Blijf stevig doorkloppen voor circa 5 minuten!
  • Jouw mayonaise is bijna klaar. Proef en voeg naar smaak eventueel wat peper, zout of citroensap toe
  • Zo makkelijk is zelf mayonaise maken!

 

Tips bij zelf mayonaise maken

  • In plaats van kloppen met de hand, kun je ook werken met een mixer of blender. Dat gaat sneller, maar je hebt minder controle over het in elkaar opgaan van de smaken.
  • Voor een stevigere smaak kun je in plaats van neutrale zonnebloemolie ook olijfolie nemen. Deze olie heeft al zelf een smaak en deze komt de mayonaise ten goede.
  • Je kunt jouw mayonaise verantwoord bereiden, door alleen te kiezen voor biologische ingrediënten. Smaakt jouw mayonaise niet alleen lekker, maar is het ook nog goed voor mens en dier!
  • Omdat je met rauwe eierdooiers werkt in de mayonaise, wordt het afgeraden deze zelfgemaakte mayonaise te bewaren. Maak dus niet te grote hoeveelheden.

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013