• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf mosterd maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  december 9, 2013  |  No comment




In Nederland is een lik mosterd bij de kroket of rookworst héél gewoon. In plaats van een pot mosterd kopen in de winkel, kun je ook zelf mosterd maken! Zelf mosterd maken is helemaal niet moeilijk!


Zelf mosterd maken

In Nederland en België wordt mosterd met name gebruikt als smaakmaker. Een likje mosterd op een kroket, op een hot dog of bij een blokje kaas of worst uit het vuistje. De mosterdzaden worden in Oosterse keukens voor veel meer toepassingen gebruikt. Het recept van mosterd is al eeuwenoud. De Romeinen en oude Grieken kenden de mosterd al. Ook in de bijbel wordt over mosterdzaad geschreven. In Europa was tot in de Middeleeuwen de mosterd de enige pittige specerij die verkrijgbaar was. Pas later, nadat de kolonisatie op gang kwam in de Gouden Eeuw, kwamen andere specerijen uit de rest van de wereld naar Europa toe!

Zelf mosterd maken is makkelijk. Het leuke is dat je jouw favoriete mosterd zelf kunt maken door te experimenteren met ingrediënten. Houd je van pittig of juist een milde smaak? Grof of fijn gemalen? Door andere ingrediënten toe te voegen, kun je bijvoorbeeld een zoete smaak meegeven. Zelf mosterd maken doe je zo!

 

Zelf mosterd maken: ingrediënten

zelf mosterd makenVoor het maken van jouw eigen mosterd, heb je nodig:

  • 30 gram geel mosterdzaad
  • 30 gram bruin of zwart mosterdzaad
  • 2,5 deciliter vocht *
  • afsluitbare kan of pot (niet van metaal)
  • mixer of blender

* Je kunt hier kiezen uit vloeistof als water, wijnazijn, balsamico azijn, rode of witte wijn, bier. Je kunt ook een mix maken van vloeistoffen, zolang de hoeveelheid maar 2,5 deciliter is.

 

Zelf mosterd maken: stappenplan

Als je de volgende stappen doorloopt, maak jij de lekkerste mosterd zelf:

  • Doe het gele mosterdzaad samen met het bruine/zwarte mosterdzaad in de pot
  • Voeg de 2,5 deciliter vocht toe en schud alles goed doorelkaar
  • Laat het mengsel 2 dagen rusten
  • Met de blender of mixer maal je het geheel fijn tot een mosterd
  • Voor grovere mosterd maal je korter, voor fijne mosterd maal je langer
  • Je kunt eventueel een beetje water toevoegen
  • Zet de mosterd nogmaals twee dagen opzij
  • Klaar is jouw mosterd!
  • Zo makkelijk is zelf mosterd maken!

 

Tips voor zelf mosterd maken

Er zijn vele soorten mosterd verkrijgbaar in de winkel. Je kunt ook bij het zelf mosterd maken experimenteren om zo jouw favoriete mosterd te ontdekken. Niet alleen door te variëren met het vocht (zie beschrijving ingrediënten) of de grofheid van de mosterd. Door het toevoegen van extra ingrediënten kun je andere mosterdsoorten maken. Voeg onderstaande ingrediënten per 125 gram mosterd toe:

  • Voor het zelf maken van dragonmosterd, voeg een halve eetlepel dragon toe!
  • Voor het zelf maken van mierikswortelmosterd, voeg één theelepel gemalen mierikswortel toe!
  • Voor het zelf maken van honingmosterd, voeg 3 eetlepels honing toe!

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013