• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf aioli maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  november 27, 2013  |  No comment




Iedereen die wel eens vakantie heeft gevierd rondom de Middellandse Zee, kent het wel: aioli. Een heerlijke saus met name gebaseerd op de krachtige smaak van knoflook. Je smeert het voor op een vers broodje of bij een vlees- of vismaaltijd. De geur van knoflook komt je tegemoet. Zelf aioli maken is super makkelijk


Zelf aioli maken

De saus op basis van knoflook vindt haar origine in Spanje, maar het wordt gebruikt in veel landen rondom de Middellandse Zee. Ook in restaurants in Nederland krijg je regelmatig een schaaltje aioli bij het stokbrood geserveerd, wanneer je moet wachten op jouw maaltijd. Eens wat anders dan de gewoonlijke kruidenboter.

In Catalonië heeft men het over een knoflooksaus, wanneer men spreekt over aioli. In de Catalaanse taal spreekt men van: ‘allioli’. Dit is een samentrekking van de woorden: ‘all i oli’ wat letterlijk ‘knoflook en olie’ betekent in het Catalaans. Hier vindt deze knoflooksaus dan ook haar afkomst. Men maakt nadrukkelijk geen gebruik van eieren in de bereiding. In eigenlijk alle andere gebieden in Spanje en de andere landen, heeft men het over een knoflookmayonaise, wanneer men spreekt over aioli. Door de toevoeging van eieren, wordt de saus bondiger. Dit stappenplan leert je om de aioli als knoflookmayonaise te maken!

 

Ingrediënten voor zelf aioli maken

Wat heb je allemaal nodig om aioli te maken?

  • klopper2 eierdooiers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2,5 deciliter olijfolie
  • peper en zout naar smaak
  • garde  / mixer
  • knoflookpers

 

Let op, alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn!

 

Stappenplan voor zelf aioli maken

  • pers de knoflook
  • meng de knoflook met de eierdooiers
  • voeg een snufje zout toe
  • roer alles met de garde goed door elkaar
  • voeg het citroensap toe
  • blijf kloppen en voeg al roerende steeds een beetje olijfolie toe
  • naar smaak kun je een beetje peper toevoegen

 

Zo makkelijk is nu zelf aioli maken! Eet smakelijk!

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013