Heb jij een saus gemaakt, maar is hij te dun? Geen zorgen, er zijn meerdere mogelijkheden waarmee jij jouw saus dikker maken kunt. Alles over het binden van saus, lees je hier!
Een saus dikker maken kan in sommige situaties noodzakelijk zijn. Als je een saus maakt waar je vocht, zoals water, aan toevoegt, bestaat de kans dat je nét even te veel water heb toegevoegd. Of heb je veel groenten, zoals paprika’s, courgettes, tomaten of uien in een saus toegevoegd, dan krijg je te maken met vocht van de groenten, die jouw saus waterig kunnen maken. Er zijn meerdere methoden om jouw saus dikker te maken.
De volgende methoden kun je gebruiken om jouw saus dikker te maken:
aardappelzetmeel
Het gebruiken van aardappelzetmeel om een saus dikker te maken, is uitermate geschikt voor als je echt dikke sauzen wilt maken. Voeg telkens een klein beetje aardappelzetmeel toe en mix het goed door. Herhaal deze stap als je saus nog niet dik genoeg is. Let op, te veel aardappelzetmeel in één keer, maakt de saus melig.
maïzena
Maïzena kun je gebruiken voor het dikker maken van alle sauzen. Ook heldere sauzen. Je dient maïzena eerst op te lossen in een beetje koud water, alvorens het door de saus te mixen.
inkoken
Deze methode is de beste om de oorspronkelijke smaak van jouw ingrediënten te borgen. Je voegt namelijk niets extra’s toe om de saus dikker te maken. Laat de saus pruttelen op een middelhoog vuur en roer geregeld door. Het vocht zal langzaamaan verdampen, waardoor de saus wordt dikker wordt.
roux
Roux is een gekookt mengsel van bloem en boter. Roux wordt veel gebruikt voor klassieke sauzen, zoals veel sauzen uit de Franse keuken. Omdat bloem een eigen smaak heeft, die je niet in de saus wilt terug proeven, dien je roux goed te koken. Zelf roux maken, dat doe je zo!
eierdooier
Wil je een delicate saus toch iets dikker maken, dan kun je een eierdooier gebruiken. De eierdooier geeft smaak aan de saus. De structuur van de saus wordt subtiel dikker.
arrowroot
Sauzen met zuren erin, kun je dikker maken met arrowroot.
Zo makkelijk is een saus dikker maken. Eet smakelijk!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.