• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

saus dikker maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  september 16, 2014  |  No comment




 

Heb jij een saus gemaakt, maar is hij te dun? Geen zorgen, er zijn meerdere mogelijkheden waarmee jij jouw saus dikker maken kunt. Alles over het binden van saus, lees je hier!


Saus dikker maken

Een saus dikker maken kan in sommige situaties noodzakelijk zijn. Als je een saus maakt waar je vocht, zoals water, aan toevoegt, bestaat de kans dat je nét even te veel water heb toegevoegd. Of heb je veel groenten, zoals paprika’s, courgettes, tomaten of uien in een saus toegevoegd, dan krijg je te maken met vocht van de groenten, die jouw saus waterig kunnen maken. Er zijn meerdere methoden om jouw saus dikker te maken.

 

Hoe kun je een saus dikker maken?

De volgende methoden kun je gebruiken om jouw saus dikker te maken:

aardappelzetmeel
Het gebruiken van aardappelzetmeel om een saus dikker te maken, is uitermate geschikt voor als je echt dikke sauzen wilt maken. Voeg telkens een klein beetje aardappelzetmeel toe en mix het goed door. Herhaal deze stap als je saus nog niet dik genoeg is. Let op, te veel aardappelzetmeel in één keer, maakt de saus melig.

maïzena
Maïzena kun je gebruiken voor het dikker maken van alle sauzen. Ook heldere sauzen. Je dient maïzena eerst op te lossen in een beetje koud water, alvorens het door de saus te mixen.

saus dikker makeninkoken
Deze methode is de beste om de oorspronkelijke smaak van jouw ingrediënten te borgen. Je voegt namelijk niets extra’s toe om de saus dikker te maken. Laat de saus pruttelen op een middelhoog vuur en roer geregeld door. Het vocht zal langzaamaan verdampen, waardoor de saus wordt dikker wordt.

roux
Roux is een gekookt mengsel van bloem en boter. Roux wordt veel gebruikt voor klassieke sauzen, zoals veel sauzen uit de Franse keuken. Omdat bloem een eigen smaak heeft, die je niet in de saus wilt terug proeven, dien je roux goed te koken. Zelf roux maken, dat doe je zo!

eierdooier
Wil je een delicate saus toch iets dikker maken, dan kun je een eierdooier gebruiken. De eierdooier geeft smaak aan de saus. De structuur van de saus wordt subtiel dikker.

arrowroot
Sauzen met zuren erin, kun je dikker maken met arrowroot.

Zo makkelijk is een saus dikker maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013