• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

beef Wellington maken

Posted by: hanlos    Tags:  vlees    Posted date:  december 26, 2014  |  No comment




 

Beef Wellington is een heerlijk rundvleesgerecht. Een beef Wellington maken kost je wat tijd, maar het is meer dan de moeite waard. Met dit stappenplan kun jij stap voor stap leren hoe jij de lekkerste beef Wellington maken kunt!


Beef Wellington maken

De beef Wellington is een gerecht dat je maakt met ossenhaas. Het vlees wordt gecombineerd met paddenstoelen en fijne kruiden en wordt verpakt in een jasje van bladerdeeg. De naam verwijst naar de eerste hertog van Wellington, Arthur Wellesley. Hij ontving deze erfelijke, adellijke titel op 11 mei 1814.

 

Benodigdheden beef Wellington maken

Voor het maken van een beef Wellington, heb je nodig:

  • beef wellington maken1 grote ossenhaas (1 kilogram)
  • 25 gram kastanje champignons
  • 50 gram boter
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 takje verse tijm
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 12 plakjes prosciutto crudo
  • 500 gram bladerdeeg (ontdooid)
  • 2 eieren
  • 1 theelepel water
  • bloem (voor bestrooien werkplek)
  • vershoudfolie
  • een grillpan
  • een oven
  • een grote braadslee of bakplaat
  • mes en vork

 

Stappenplan beef Wellington maken

Aan de slag! Naast bovenstaande ingrediënten heb je ook wat tijd en geduld nodig. Met het resultaat wordt jij rijkelijk beloond!

  • Verhit een beetje boter in de grillpan en bak de ossenhaas rondom aan. Maximaal 10 minuten
  • Haal het vlees uit de pan en laat het afkoelen
  • Zet het vlees in de koelkast voor 20 minuten
  • Maak de champignons schoon en snijd ze zo fijn mogelijk
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie én de boter in de pan
  • Doe de champignons in de pan, voeg een het takje tijm toe en bak het geheel in 10 minuten op een middelhoog vuur tot een zacht mengsel
  • Voeg een beetje peper en zout naar smaak toe
  • Voeg tevens de wijn toe en laat het geheel op een middelhoog vuur pruttelen, totdat de wijn is opgenomen in het mengsel
  • Haal het champignonmengsel uit de pan en doe het in een diep bord. Verwijder de tijm
  • Neem 2 stukken vershoudfolie en leg deze op het werkblad. Laat ze een beetje overlappen
  • Leg twee rijen van de prosciutto crudo op de folie. Begin met de eerste rij, leg telkens het volgens plakje deels overlappend op het voorgaande plakje. De tweede rij prosciutto leg je op dezelfde wijze, waarbij je het óók een beetje de eerste rij laat overlappen. Er ontstaat een grote plak prosciutto
  • Smeer de helft van het champignon mengsel over de prosciutto
  • Leg de ossenhaas in het midden van het geheel
  • Smeer de rest van de champignons over de ossenhaas
  • Nu komt een handigheid: rol de prosciutto om de ossenhaas tot een worstvorm met behulp van de folie. Als je het goed hebt gedaan, heb je een rol met de ossenhaas in het midden, omhuld in een laag champignons en daar zit de prosciutto omheen. Het geheel zit stevig ingepakt in folie. De uiteinden van de folie draai je een paar keer om
  • Leg de ossenhaas op een bord in de koelkast
  • Bestrooi de werkplek met een beetje bloem
  • Neem 1/3 deel van het bladerdeeg en rol dit uit tot een plak van 18 bij 30 centimeter
  • Neem de braadslee en vet deze in
  • Leg de plak bladerdeeg in de braadslee
  • Bestrooi de werkplek wederom met een beetje bloem
  • Rol het restant van het bladerdeeg op de werkplek uit tot een plak van 28 bij 36 centimeter
  • Haal de ossenhaas uit de koelkast en verwijder voorzichtig de olie
  • Leg de ossenhaas in het midden van het bladerdeeg op de bakplaat
  • Scheid de 2 eieren. Klop alleen de eidooiers los, samen met 1 theelepel water
  • Bestrijk de ossenhaas en het bladerdeeg waar de ossenhaas op ligt met een deel van de los geklopte eidooiers
  • Wederom een handigheid: hang de grote plak bladerdeeg op de deegroller en leg het met behulp van de deegroller voorzichtig over de ossenhaas
  • Druk met je vinger de grote lap bladerdeeg stevig vast op de kleinere lap
  • Houd een rand van circa 3 centimeter aan. Snijd met een mesje rondom de ossenhaas het overtollige deeg weg
  • Druk met een vork het deeg rondom nogmaals stevig aan
  • Bestrijk de bovenkant van jouw gerecht met een deel van het eidooier mengsel. Probeer nog een beetje over te houden!
  • Zet het geheel in de koelkast voor 30 minuten
  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius
  • Haal de beef Wellington na 30 minuten uit de koelkast
  • Smeer het restant van de eidooiers over de beef Wellington
  • Zet het gerecht nu in de oven. Afhankelijk hoe jij het vlees wilt hebben, kun je het 25 minuten in de oven plaatsen. Het vlees is dan medium-rose. Heb je liever medium-done? Laat het dan in totaal 30 minuten in de oven staan
  • Haal de beef Wellington uit de oven en zet het voor 10 minuten aan de kant om te rusten
  • Jouw beef Wellington is klaar om geserveerd te worden
  • Je snijdt de beef Wellington in dikke plakken
  • Jouw gasten zullen blij verrast zijn met dit verrukkelijke gerecht!
  • Je kunt de beef Wellington een dag van te voren maken. Alleen het afbakken in de laatste fase laat je achterwege. Dat doe je een halfuur voordat je het wilt serveren!

 

Zo makkelijk is beef Wellington maken. Eet smakelijk!

 

Kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten voor vleesgerechten of ander lekkers!

 





Related Posts

leverworst maken
januari 23, 2015

  Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt....


slavink maken
januari 16, 2015

  De slavink: lekker bij de aardappels en groenten! Dit typisch Nederlandse vleesgerecht wordt gemaakt met varkensgehakt...


schnitzel maken
januari 8, 2015

  Een schnitzel is een plat stuk vlees zonder bot in een krokant jasje. De schnitzel kan van vrijwel alle soorten...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013