• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

leverworst maken

Posted by: hanlos    Tags:  slider, vlees    Posted date:  januari 23, 2015  |  No comment




 

Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt. Voor nog géén euro kun je een leverworst kopen, maar wat mag en kun je verwachten voor dat bedrag? Wil jij liever zelf jouw leverworst maken, dan is er goed nieuws! Zelf leverworst maken doe je met dit stappenplan!


Leverworst maken

Leverworst is een zogeheten bewerkt vleesproduct. Het wordt gemaakt van onder andere gemalen restvlees, waarbij de lever natuurlijk niet ontbreekt. De meest gebruikte vleessoort is varkensvlees. De richtlijn voor de worst is dat minimaal 30% van de ingrediënten uit varkenslever bestaat. Dit kan overigens per land verschillen. Het overige deel aan ingrediënten bestaat uit gemalen vlees (varken en/of gevogelte), kruiden en andere dierlijke eiwitbronnen. Naast varkensleverworst bestaan er ook varianten, zoals kipleverworst.

De smeerworst uit de supermarkt wordt fabrieksmatig in grote hoeveelheden gemaakt. Door het schaalvoordeel en het gebruiken van goedkopere ingrediënten en verpakkingsmaterialen, kunnen de kosten héél laag worden gehouden. Vandaar dat je leverworst soms al voor enkele kwartjes in de winkel kunt aantreffen. Ambachtelijke leverworst, bijvoorbeeld van de plaatselijke slager, wordt feitelijk op dezelfde wijze gemaakt. Omdat zo laag mogelijk kosten niet het uitgangspunt zijn, kunnen de ingrediënten van betere kwaliteit zijn of kan er bijvoorbeeld meer lever en minder andere ingrediënten worden gebruikt. De kunststof verpakking is veelal vervangen door een natuurlijke darm, zoals oorspronkelijk bij worsten wordt gebruikt. De prijs van een ambachtelijke smeerworst of leverworst is dan ook hoger dan de prijzen in de supermarkt. Wil jij liever zelf leverworst maken? Dat kan ook! Met dit stappenplan gaat het je lukken!

 

Benodigdheden leverworst maken

Voor het maken van een leverworst, heb je het volgende nodig. Het vlees kun je veelal bestellen via jouw plaatselijke slager:

  • leverworst makeneen halve varkenskop
  • 800 gram gemalen lever
  • 800 gram spek (keelspek of wangen)
  • 400 gram zwoerd
  • een snufje peper
  • 1,25 gram kleurzout
  • gember
  • foelie
  • koriander
  • majoraan
  • kardemon
  • chilipoeder
  • een (kunst)darm
  • een gehaktmolen
  • een worstpers of spuitzak
  • twee grote pannen

 

Stappenplan leverworst maken

Aan de slag! Doorloop de volgende stappen en jij hebt straks jouw eigengemaakte leverworst!

  • Doe de halve varkenskop in de pan
  • Schenk water bij tot de kop net onder water staat
  • Kook de varkenskop in anderhalf uur gaar
  • Haal de kop uit het water. Het kookwater laat je in de pan staan
  • Pel het vlees met jouw vingers van het bot van de kop
  • Doe het spek in het kookwater en laat het gedurende 30 minuten tegen het kookpunt aan staan. Dit heet: broeien!
  • In de andere pan kook je de zwoerd in 30 minuten gaar. Je moet er met een vinger makkelijk door kunnen prikken … dan is het gaar!
  • Doe het vlees van de varkenskop, de zwoerd en het spek in de gehaktmolen. Maal alles fijn
  • Voeg de gemalen lever bij het gemalen vlees
  • Voeg 10% van het kookwater, dat eigenlijk meer een bouillon is geworden, aan de vleesmassa toe
  • Voeg de kruiden (naar smaak) toe
  • Met de worstpers breng je de vleesmassa in de (kunst)darm. Dit kan ook met een spuitzak, als een worstpers niet voorhanden is
  • Knoop de darm dicht, wanneer al het vlees in de darm is geperst
  • Leg de worst vervolgens in een pan met ruim water
  • Verwarm het water tot 78 graden Celsius. Laat het dus niet koken!
  • Laat de worst 2 uur in het water liggen

 

Zo makkelijk is leverworst maken. Lekker met een likje mosterd! Eet smakelijk!

 

Kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer heerlijke recepten!

 








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013