Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt. Voor nog géén euro kun je een leverworst kopen, maar wat mag en kun je verwachten voor dat bedrag? Wil jij liever zelf jouw leverworst maken, dan is er goed nieuws! Zelf leverworst maken doe je met dit stappenplan!
Leverworst is een zogeheten bewerkt vleesproduct. Het wordt gemaakt van onder andere gemalen restvlees, waarbij de lever natuurlijk niet ontbreekt. De meest gebruikte vleessoort is varkensvlees. De richtlijn voor de worst is dat minimaal 30% van de ingrediënten uit varkenslever bestaat. Dit kan overigens per land verschillen. Het overige deel aan ingrediënten bestaat uit gemalen vlees (varken en/of gevogelte), kruiden en andere dierlijke eiwitbronnen. Naast varkensleverworst bestaan er ook varianten, zoals kipleverworst.
De smeerworst uit de supermarkt wordt fabrieksmatig in grote hoeveelheden gemaakt. Door het schaalvoordeel en het gebruiken van goedkopere ingrediënten en verpakkingsmaterialen, kunnen de kosten héél laag worden gehouden. Vandaar dat je leverworst soms al voor enkele kwartjes in de winkel kunt aantreffen. Ambachtelijke leverworst, bijvoorbeeld van de plaatselijke slager, wordt feitelijk op dezelfde wijze gemaakt. Omdat zo laag mogelijk kosten niet het uitgangspunt zijn, kunnen de ingrediënten van betere kwaliteit zijn of kan er bijvoorbeeld meer lever en minder andere ingrediënten worden gebruikt. De kunststof verpakking is veelal vervangen door een natuurlijke darm, zoals oorspronkelijk bij worsten wordt gebruikt. De prijs van een ambachtelijke smeerworst of leverworst is dan ook hoger dan de prijzen in de supermarkt. Wil jij liever zelf leverworst maken? Dat kan ook! Met dit stappenplan gaat het je lukken!
Voor het maken van een leverworst, heb je het volgende nodig. Het vlees kun je veelal bestellen via jouw plaatselijke slager:
Aan de slag! Doorloop de volgende stappen en jij hebt straks jouw eigengemaakte leverworst!
Zo makkelijk is leverworst maken. Lekker met een likje mosterd! Eet smakelijk!
Kijk verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer heerlijke recepten!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.