• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf bladerdeeg maken

Posted by: hanlos    Tags:  brood    Posted date:  september 5, 2014  |  No comment




 

Appelflappen of een hartige taart en geen bladerdeeg in huis? Geen nood, je makat het makkelijk zefl! Zelf bladerdeeg maken doe je zo!


Zelf bladerdeeg maken

Bladerdeeg is een deeg dat feitelijk bestaat uit meerdere laagjes deeg op elkaar. Het wordt gemaakt door een laag deeg met een heel dun laagje vet (bijvoorbeeld boter/margarine) op een andere laag te leggen en dit stevig aan te duwen met bijvoorbeeld de deegroller. Door deze stap vele malen te herhalen ontstaat een gelaagd deeg. In het bakkersjargon heet dit ‘toeren’. Bij het bakken komen door de dunne vetlaagjes tussen het deeg, de lagen deeg los van elkaar. Bladerdeeg wordt veel gebruikt voor gebak, zoals de appelflap. Je kunt het ook gebruiken voor het bereiden van hartige taarten of om bijvoorbeeld een moot zalm in te pakken.

 

Benodigdheden zelf bladerdeeg maken

Wat heb je allemaal nodig voor het maken van bladerdeeg:

  • zelf bladerdeeg maken500 gram bloem
  • 500 gram koude boter
  • 200 milliliter koud water
  • 1 theelepel zout
  • beetje bloem voor op het werkblad
  • een zeef
  • een kom
  • een mixer of keukenmachine met kneedhaken
  • plastic keukenfolie
  • een deegroller

 

Stappenplan zelf bladerdeeg maken

Doorloop de volgende stappen en binnen een handomdraai maak jij jouw eigen bladerdeeg:

  • Zeef de bloem in de kom
  • Meng het zout er door heen
  • Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze door de bloem
  • Voeg een beetje water toe en start met het kneden van het mengsel met de mixer of keukenmachine
  • Al mixende voeg je steeds een beetje water toe
  • Het deeg krijgt een vastere vorm. Maak er een grote deegbal van
  • Wikkel de deegbal in plastic keukenfolie
  • Leeg de ingepakte deegbal in de koelkast gedurende 1 uur
  • Bestuif het werkblad met een beetje bloem
  • Pak het deeg uit de koelkast en rol het met de deegroller uit tot een grote plak
  • Vouw het deeg dubbel, dat mag ook driedubbel, en rol het wederom uit tot een plak
  • Herhaal deze stap meermaals, hoe méér des te beter jouw bladerdeeg zal worden
  • Door het uitrollen wordt het deeg ook soepeler
  • Na meerdere keren uitrollen, snijd je de plak in stukken in het gewenste formaat en grootte
  • Jouw bladerdeeg is klaar voor gebruik
  • Mocht jij te veel bladerdeeg hebben gemaakt, dan kun je het gewoon invriezen
  • Leg tussen elk velletje bladerdeeg een velletje plastic keukenfolie. Dit voorkomt dat het bladerdeeg aan elkaar gaat plakken
  • Pak vervolgens het geheel in plastic keukenfolie tegen uitdrogen
  • Je kunt het nu in de vriezer leggen.

Zo makkelijk is zelf balderdeeg maken! Eet smakelijk!

 





Related Posts

soepstengels maken
januari 8, 2015

  Wil jij eens wat anders dan een stukje brood bij de soep? Neem dan grissini! Deze broodstengels gaan in het Nederlands...


croutons maken
december 25, 2014

  Croutons maken jouw soep of salade helemaal af! Wanneer je zelf een heerlijke soep of salade hebt gemaakt, dan kun je eigenlijk...


pizzadeeg maken
december 24, 2014

  Wat is er nu leuker dan zelf pizza maken? En dan niet alleen de topping bepalen, maar ook het pizzadeeg maken....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013