• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

schnitzel maken

Posted by: hanlos    Tags:  vlees    Posted date:  januari 8, 2015  |  No comment




 

Een schnitzel is een plat stuk vlees zonder bot in een krokant jasje. De schnitzel kan van vrijwel alle soorten vlees zijn gemaakt (kalf, varken, kip of zelfs vleesvervanger). Een goede schnitzel koop je in de betere restaurants, of maak je natuurlijk zelf met kwalitatief goed vlees. Een schnitzel maken is niet moeilijk, zeker niet met dit stappenplan. Een lekkere schnitzel maken doe je zó!


Schnitzel maken

De schnitzel is een bekend vleesgerecht. Het krokante laagje rondom het vlees, maakt het gerecht nét even anders, waardoor ook kinderen gek zijn op de schnitzel. Een schnitzel is een plat stuk vlees, dat zelfs nog platter geslagen wordt tot circa de dikte van een handpalm. De meest bekende schnitzel is de Wiener schnitzel. Deze Oostenrijkse schnitzel wordt wel als het origineel bestempeld, echter de Oostenrijkers hebben het gerecht uit Italië meegenomen en de oorsprong gaat zelfs richting stammen in het Ottomaanse Rijk.

De Wiener schnitzel is gemaakt van een goed stuk kalfsvlees. Omdat dit een relatief dure vleessoort is, zijn er ook veel varianten van goedkopere vleessoorten te krijgen. Denk aan kip, varken of zelfs schnitzels van vleesvervangers zoals tofu. Je kunt het dan geen Wiener schnitzel meer noemen. In de supermarkt kun je kant-en-klare schnitzels kopen. Deze zijn veelal gemaakt van vleesresten of samengestelde stukken vlees. Daar is niets mis mee, want je betaalt aanzienlijk minder voor deze producten. Wil jij een echte schnitzel, gemaakt van een goed stuk vlees, dan kun je deze toch het beste zelf maken. Een schnitzel maken is helemaal niet moeilijk. Met dit plan gaat het jou zeker lukken!

 

Benodigdheden schnitzel maken

Voor het maken van 4 schnitzels, heb je het volgende nodig:

  • schnitzel maken4 kalfsschnitzels óf
    4 varkensschnitzels óf
    2 mooie kipfilets
  • versgemalen zwarte peper
  • snufje zout
  • bloem
  • 2 verse eieren
  • pakje paneermeel
  • 1 liter zonnebloemolie
  • koekenpan of braadpan
  • huishoudfolie
  • keukenpapier
  • 4 diepe borden
  • een garde
  • (houten) snijplank
  • vleeshamer (of deegroller)

 

Stappenplan schnitzel maken

Aan de slag. Met dit stappenplan kun jij ook zelf jouw schnitzel maken!

  • Voordat je gaat beginnen, zorg je ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is
  • Wanneer je een schnitzel maken gaat van kipfilet, neem dan de kipfilet en snijd deze in 2 a 3 mooie plakken
  • Neem de snijplank en leg hierover een laagje huishoudfolie
  • Leg een stuk vlees op de folie en leg hierover nog een laag folie
  • Neem de vleeshamer en sla het vlees plat. Je moet bij wijze van spreken er nét niet doorheen kunnen kijken
  • Herhaal dit met alle stukken vlees
  • Leg het vlees daarna op een bord en laat het een kwartier rusten
  • Bestrooi het vlees ruim en aan beide zijden met peper en zout
  • Zet de 4 diepe borden op een rij
  • In het eerste bord doe je de bloem
  • In het tweede bord kluts je de 2 eieren. Voeg 2 eetlepels water toe en roer alles goed door
  • In het derde bord doe je de helft van een pakje paneermeel
  • Neem het eerste stuk vlees
  • Haal het door de bloem in het eerste bord, aan beide zijden moet het goed bedekt zijn
  • Dompel het vlees daarna in het ei. Ook nu moet het aan beide zijden goed bedekt zijn met ei
  • Leg het vlees in het paneermeel
  • De andere helft van het paneermeel gebruik je om het vlees aan de bovenzijde te bestrooien. Het hele stuk vlees moet bedekt zijn met paneermeel. Druk het met je vingers goed aan.
  • Schud de gepaneerde schnitzel even af en leg het op het vierde bord
  • Herhaal deze stappen met alle schnitzels!
  • Zet het bord met de schnitzels weer even een kwartier terzijde om te rusten
  • Doe de olie in de pan en zorg dat je 2 a 3 centimeter olie in de pan hebt
  • Verhit de olie op middelhoog vuur. De olie is op de juiste temperatuur wanneer je direct belletjes te zien krijgt als je de achterzijde van een houten pollepel in de olie steekt!
  • Doe 1 of maximaal 2 schnitzels in de olie. Zodra de korst een beetje gaat bollen, veelal na anderhalf a twee minuten, draai je de schnitzel om. De schnitzel is na 3 minuten veelal klaar! Belangrijk is dat je de schnitzel niet te donker bakt in de pan, want na het bakken kleurt de schnitzel nog bij. Kleur van de paneerlaag is dus niet dé graadmeter voor het gaar zijn van het vlees
  • Na het bakken leg je de schnitzel op keukenpapier om even uit te lekken
  • Jouw schnitzels zijn klaar om geserveerd te worden. Je kunt ze ook af laten koelen en later (koud) eten!

 

Zo makkelijk is schnitzel maken. Eet smakelijk!

 

Kijk eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!

 





Related Posts

leverworst maken
januari 23, 2015

  Leverworst smaakt lekker op brood, op een toastje of zo uit het vuistje. Je kunt leverworst kopen in de supermarkt....


slavink maken
januari 16, 2015

  De slavink: lekker bij de aardappels en groenten! Dit typisch Nederlandse vleesgerecht wordt gemaakt met varkensgehakt...


beef Wellington maken
december 26, 2014

  Beef Wellington is een heerlijk rundvleesgerecht. Een beef Wellington maken kost je wat tijd, maar het is meer...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013