• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf oliebollen maken

Posted by: hanlos    Tags:  snacks    Posted date:  oktober 20, 2013  |  No comment




Oliebollen horen bij de viering van Oud-en-Nieuw. Wist je dat de oliebol een traditioneel Hollandse lekkernij is? Je kunt de oliebollen kopen in de winkel of in een oliebollenkraam. Veel leuker en lekkerder is het dus wanneer je zelf oliebollen gaat maken. Zelf oliebollen maken is niet bijzonder moeilijk. Als jij je goed voorbereid en met behulp van dit stappenplan kun ook jij zelf oliebollen maken! Je kunt zelfs oliebollen enkele dagen voor consumptie maken of zelfs invriezen. Eet smakelijk alvast …


Zelf oliebollen maken

Zelf oliebollen maken is niet moeilijk. Er zijn wel een paar aandachtspunten waar je goed op moet letten. Neem bijvoorbeeld goede frituurolie en géén frituurvet. Je wilt immers oliebollen bakken en niet frituren!  Denk ook even na of je oliebollen naturel wilt maken of misschien met een bepaalde vulling. Of misschien wel beiden. In onderstaand recept wordt aan beide opties aandacht besteedt. Veel succes met het zelf oliebollen bakken!

Zelf olieballen maken: de ingrediënten

Voor het zelf maken van oliebollen (naturel) heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • zelf oliebollen maken1 ei (op kamertemperatuur)
  • ½ liter melk (op kamertemperatuur)
  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel zout
  • frituurolie (géén frituurvet)
  • poedersuiker

Optioneel kun je de oliebollen voorzien van een vulling. Hiervoor kun je gebruiken:

  • 1 citroen
  • 1 zoetzure appel (bijvoorbeeld Jonagold)
  • 100 gram rozijnen
  • 50 gram krenten
  • 50 gram sukade

Verder heb je de volgende zaken nodig voor het zelf oliebollen maken:

  • frituurpan
  • ijsbolletjeslepel

 

Zelf oliebollen maken: het beslag

Voor het zelf oliebollen maken kun je de volgende stappen doorlopen. Let op, halverwege het stappenplan kun je ervoor kiezen om zelf oliebollen te maken met een vulling. Je maakt dan een kleine sprong in het stappenplan.

  • houd 1 eetlepel van de bloem apart en doe de rest van de bloem in een beslagkom
  • schep de gist, suiker, kaneel en 1 theelepel zout er doorheen
  • klop het ei los
  • maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin
  • schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij
  • blijf roeren of kloppen tot je een glad beslag hebt

Wil je oliebollen met een vulling, kijk dan hieronder voor het vervolg!

  • dek de kom af met vershoudfolie
  • laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats voor 1 uur rijzen
  • je zult zien dat het volume verdubbeld is

Voor oliebollen met een vulling, kun je de volgende stappen toevoegen:

  • schil de appel, snijd de appel in kleine blokjes en doe ze in een kom
  • rasp de gele schil van de citroen en pers de citroen uit
  • besprenkel de blokjes appel in de kom met het citroensap
  • voeg het citroenrasp, rozijnen, krenten, sukade en 1 eetlepel bloem toe
  • mix alles goed door elkaar
  • roer de vulling door het beslag
  • dek de kom af met vershoudfolie
  • laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats voor 1 uur rijzen
  • je zult zien dat het volume verdubbeld is

 

Zelf oliebollen maken: het bakken

Nu kun je aanvangen met het daadwerkelijk bakken van je eigen oliebollen:

  • verhit in een frituurpan de olie tot 175 °C
  • doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje
  • laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen
  • frituur maximaal 4 á 5 oliebollen tegelijk in circa 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn
  • keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen
  • neem de bollen met een schuimspaan uit de olie
  • leg ze in vergiet met een vel keukenpapier om even uit te lekken
  • laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen
  • vul de pan wederom met 4 á 5 bollen en herhaal dit totdat het beslag op is
  • leg de oliebollen op een schaal
  • bestrooi ze met poedersuiker, zoveel je wilt

 

Ideeën voor zelf oliebollen maken

Er zijn legio ideeën voor variaties op de naturel oliebollen of die met krenten en rozijnen. Zo kun je oliebollen maken met kleine stukjes banaan of peer voor een verrassende twist.
 





Related Posts

popcorn maken
november 26, 2014

  Popcorn, een lekkere snack die veel wordt gegeten bij het kijken van een film. Als je eenmaal begint met eten,...


Magnum maken
november 21, 2014

  De Magnum: heerlijk romig ijs in een dikke laag chocolade. Klinkt goed, niet? Je kunt ze in veel varianten en met uiteenlopende...


kroepoek maken (bawang)
november 18, 2014

  Kroepoek is een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. In Nederland is de kroepoek op basis van garnalen...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013