• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

krentenbollen maken

Posted by: hanlos    Tags:  brood    Posted date:  oktober 19, 2014  |  No comment




 

De krentenbol, wie is er niet groot mee geworden? Krentenbollen haal je bij de bakker of gewoon in de supermarkt. Maar zelf krentenbollen maken is heel makkelijk en natuurlijk zijn jouw eigengemaakte krentenbollen de allerlekkerste. Krentenbollen maken doe je met dit stappenplan.


Krentenbollen maken

Krentenbollen worden al heel lang gegeten. Wie heeft ze vroeger niet in de broodtrommel naar school of zwemles meegekregen? Geschiedenis leert dat de krentenbol oorspronkelijk werd gegeten bij niet-katholieke begrafenissen. Gelukkig hoef je niet meer naar een begrafenis voor een lekkere krentenbol. De krentenbol wordt tegenwoordig gegeten bij het ontbijt, lunch of zo als tussendoortje. Je eet het met of zonder beleg. Wat betreft het beleg, dat varieert per regio. Zo wordt in de Randstad de krentenbol veel met boter en suiker gegeten, terwijl in andere regio’s de krentenbol met kaas wordt gegeten.

 

Benodigdheden krentenbollen maken

De lekkerste krentenbollen maak je zelf en dit heb je nodig voor 12 bollen:

  • krentenbollen maken500 gram bloem
  • 300 gram krenten (en/of rozijnen)
  • 300 milliliter volle melk
  • 50 gram boter
  • 14 gram gedroogde gist (2 zakjes a 7 gram)
  • 10 gram zout
  • 2 eieren
  • 1 appel
  • 1 citroen
  • 3 eetlepels witte basterdsuiker
  • 2 kommen
  • 2 schone theedoeken
  • een bakje water
  • een zeef
  • een rasp
  • een steelpannetje
  • bakpapier
  • een oven

 

Stappenplan krentenbollen maken

Aan de slag. Met deze stappen tover jij snel jouw zelfgemaakte krentenbollen op tafel:

  • Leg de krenten in het bakje met water en laat deze weken
  • Laat de boter al op kamertemperatuur komen
  • Zeef ondertussen de bloem boven een kom
  • Verwarm de melk in het steelpannetje tot lauwwarme temperatuur
  • Doe de gist en basterdsuiker in de melk en laat het volledig oplossen in de melk
  • Meng de melk en de bloem in de kom
  • Kneed het geheel met de handen tot een soepel deeg. Hoe langer je kneed, des te beter
  • Maak van het deeg een bal, leg deze in de kom
  • Bedek de kom met een vochtige, schone theedoek
  • Zet de kom 20 minuten op een warme plaats, zodat het deeg kan rijzen
  • Rasp de schil van de citroen
  • Scheid één van de 2 eieren en bewaar het eiwit apart
  • Voeg het eigeel, samen met de gehele inhoud van het andere ei, de boter, citroenrasp en de 10 gram zout bij elkaar in een kom. Meng alles goed door elkaar en kneed het dan door de deegbal
  • Haal de krenten uit het water en leg ze op een droge doek. Dep ze droog
  • Rasp een appel
  • Meng de appelrasp en de krenten door de deegbal
  • Blijf het deeg kneden totdat het deeg soepel, elastisch is. Het mag niet aan je vingers kleven. Als dit wel zo is, dan kun je dit oplossen door een klein beetje extra bloem toe te voegen
  • Als jouw deeg mooi glad en soepel is, maak je er weer een bal van en leg je deze in de kom
  • Laat de deegbal wederom 20 minuten rijzen onder een vochtige theedoek op een warme plek
  • Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius
  • Haal na 20 minuten het deeg tevoorschijn en maak er een lange rol van
  • Snijd deze rol in 12 gelijke delen en maak er 12 bollen van
  • Leg een vel bakpapier op het ovenrooster en verdeel de bollen gelijkmatig over het rooster
  • De deegbollen mogen nog even rijzen, zolang de oven nog niet op temperatuur is. Dat kan helemaal geen kwaad
  • Kluts het eiwit van het ene ei en smeer dit over de bovenkanten van de bollen
  • Bak de krentenbollen gedurende 15 minuten bruin. Kijk af en toe even of ze al niet eerder een mooie, bruine kleur hebben. Dat is het maatstaf om ze uit de oven te halen!
  • Laat de krentenbollen afkoelen buiten de oven op een rooster. Dit zorgt ervoor dat de krentenbollen ook aan de onderzijde afkoelen

 

Zo makkelijk is krentenbollen maken. Eet smakelijk!

 





Related Posts

soepstengels maken
januari 8, 2015

  Wil jij eens wat anders dan een stukje brood bij de soep? Neem dan grissini! Deze broodstengels gaan in het Nederlands...


croutons maken
december 25, 2014

  Croutons maken jouw soep of salade helemaal af! Wanneer je zelf een heerlijke soep of salade hebt gemaakt, dan kun je eigenlijk...


pizzadeeg maken
december 24, 2014

  Wat is er nu leuker dan zelf pizza maken? En dan niet alleen de topping bepalen, maar ook het pizzadeeg maken....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013