• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

kerststol maken

Posted by: hanlos    Tags:  brood    Posted date:  november 3, 2014  |  No comment




 

De kerststol is een luxebrood dat wordt gegeten … met Kerst. De stol wordt gemaakt met deeg dat rijkelijk is voorzien van rozijnen en in het midden van het brood is meestal lekkere amandelspijs gestopt. De kerststol koop je in de winkel of bij de bakker, maar je kunt ook zelf een kerststol maken. Dat vergt wat aandacht en voorbereiding, maar de lekkerste kerststol maak je dan wel helemaal zelf! Een kerststol maken doe je met dit stappenplan!


Kerststol maken

De stol is een luxe brood met rozijnen en amandelspijs in het midden van het brood. Het brood wordt al eeuwen gegeten. Gezegd wordt, dat zelfs de Kruisridders meer dan 1.000 jaren geleden al kruiden en noten meenamen uit het Midden-Oosten, welke werden verwerkt in het brood.

De stol wordt met name in Nederland en Duitsland veel gegeten en dan met name rondom de christelijke feestdagen als Pasen en Kerst. De naam van het brood wordt daarop aangepast: paasstol en kerststol. Een kerststol wordt veel verkocht rondom de feestdagen. Je vindt ze werkelijk overal. Een kerststol maken kun je ook zelf en zeg nu eerlijk … jouw zelfgemaakte kerststol smaakt toch per definitie het allerlekkerst? Een kerststol maken doe je met dit stappenplan!

 

Benodigdheden kerststol maken

Voor het maken van een kerststol, heb je nodig:

  • 375 gram tarwebloem *
  • 160 gram volle melk (lauwwarm)
  • 115 (75 + 30) gram roomboter (in blokjes gesneden)
  • 50 gram kristalsuiker
  • 10 gram droge gist
  • 7 gram zout
  • 2 eieren
  • ½ theelepel speculaaskruiden
  • kerststol maken50 gram krenten
  • 100 gram blauwe rozijnen
  • 100 gram gele rozijnen
  • 25 gram sukade (in kleine blokjes gesneden)
  • 50 gram gekonfijte sinaasappelschil (oranjesnippers)
  • 50 gram amandelen (gehakt)
  • 200 gram amandelspijs
  • 20 gram citroensap
  • beetje zonnebloemolie (voor invetten kom)
  • een bus poedersuiker
  • een bakje met lauw water
  • een vergiet
  • een schaaltje
  • een kopje (voor los kloppen ei)
  • twee mengkommen
  • een pollepel
  • een schone theedoek
  • een deegroller
  • een oven
  • bakpapier
  • velletje aluminiumfolie

 

* Voor een kerststol maken gebruik je sterke tarwebloem. Dit is gemeten in het percentage eiwit-/proteïnegehalte. Gebruik tarwe- of patentbloem van 12% of meer!

 

Stappenplan kerststol maken

Doorloop deze stappen voor het maken van jouw eigengemaakte kerststol:

  • Leg de krenten en rozijnen 15 minuten te wellen in een bakje met lauw water
  • Giet ze af in een vergiet en dep ze droog
  • Doe de stukjes sukade, oranjesnippers en grof gehakte amandelen in een schaaltje
  • Voeg de gewelde krenten en rozijnen toe
  • Klop één ei los in een kopje
  • Doe de tarwebloem, melk, kristalsuiker, droge gist, zout, het los geklopte ei en de speculaaskruiden in de mengkom en roer alles door elkaar met de pollepel totdat je geen droge bloem meer in de kom aantreft
  • Neem het deeg en kneed het op jouw werkplek gedurende 10 minuten tot een stevig deeg
  • Voeg 75 gram van de boter toe en kneed het deeg nogmaals goed tot een soepel deeg. Het deeg voelt plakkerig aan. Voeg absoluut géén bloem toe, het deeg wordt tijdens het kneden vanzelf minder kleverig
  • Na het kneden dek je het deeg af met een schone theedoek en laat je het 15 minuten rusten
  • Vet jouw werkplek in met een klein beetje olie
  • Rol vervolgens het deeg met de deegroller uit tot een plak van 20 bij 30 centimeter
  • Strooi 1/3 deel van het krenten- en rozijnenmengsel op de plak
  • Vouw één zijde van het deeg dicht, waarbij je het einde iets over het midden laat vallen
  • Doe dit ook met de andere zijde, waarbij het uiteinde de andere gevouwen zijde iets overlapt
  • Met je vingers druk je de overlappende zijden dicht
  • Draai het deeg om en rol het met de deegroller uit tot een plak van 20 bij 30 centimeter
  • Herhaal de stappen met het toevoegen van het krenten- en rozijnenmengsel, inclusief het vouwen en aandrukken
  • Draai de plak deeg nogmaals om en herhaal het gehele proces nogmaals. Je weet nu zeker dat de krenten, rozijnen en andere ingrediënten goed verspreid in jouw deeg zitten
  • Maak van het deeg een mooie bal
  • Neem een mengkom en vet deze licht in met zonnebloemolie
  • Doe de deegbal in de ingevette kom en draai de bal een keer om, zodat de olie rondom de bal is gekomen
  • Dek de kom af met de theedoek en zet de kom 1 uur op kamertemperatuur te rijzen
  • Ondertussen maak je de amandelspijs vulling: klop het tweede ei los in een kopje
  • Meng de amandelspijs met het citroensap en 1 eetlepel van het los geklopte ei
  • Maak er een rol van met een dikte van enkele centimeters
  • Leg het apart totdat je het in het brood kunt verwerken
  • Als het deeg gerezen is, na een uur, neem je het weer ter hand
  • Vet jouw werkplek wederom in met een beetje olie
  • Leg het deeg op de werkplek
  • Rol het met de deegroller uit tot een ovaal van 2 centimeter dikte
  • Leg de rol van amandelspijs in het midden van de ovaal
  • Neem de bovenkant van de ovaal en vouw deze over de spijs. Het uiteinde dat eerst bovenaan zat, vouw je nét iets verder dan de onderzijde
  • Met je hand druk je de naden aan de zijkanten goed dicht
  • Neem de bakplaat van jouw oven en leg er bakpapier op
  • Neem het deeg, draai het om en leg het op de bakplaat
  • Neem plastic folie, vet dit in met olie en dek vervolgens jouw brood af met dit ingevette folie
  • Laat het deeg nu voor de tweede maal gedurende 45 minuten rijzen. Let op, het hoeft niet in volume toe te nemen, gewoon laten rusten is voldoende. Laat het ook niet te lang rijzen, want dan zakt het in
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius op de stand met boven- en onderwarmte
  • Plaats de bakplaat met het brood ná het rijzen in het midden van de oven
  • Bak jouw kerststol in iets meer dan een halfuur (circa 35 minuten) gaar. Tussentijds, na 20 minuten, draai je de temperatuur naar 160 graden Celsius en leg je een velletje aluminiumfolie over het brood (anders bakt de bovenzijde te hard)
  • Haal de kerststol na 35 minuten uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen
  • Zet een steelpannetje op het vuur en smelt de overgebleven 30 gram boter
  • Na 10 minuten afkoelen bestrijk je brood met de gesmolten boter
  • Bestrooi daarna de kerststol met een goede laag poedersuiker
  • Laat het nu helemaal afkoelen
  • Voordat jij jouw kerststol gaat serveren, bestrooi jij het nogmaals met poedersuiker!

 

PS: wil jij jouw kerststol invriezen, dan kan dat! Als je het brood uit de oven hebt gehaald, laat je het volledig afkoelen en daarna kun je het invriezen. Sla het bestrooien met suiker dan over!

Zo makkelijk is een kerststol maken. Eet smakelijk en alvast fijne Kerstdagen!

 

Kijk ook eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor andere stappenplannen voor heerlijke gerechten, lekkere dranken of handige klustips!

 





Related Posts

soepstengels maken
januari 8, 2015

  Wil jij eens wat anders dan een stukje brood bij de soep? Neem dan grissini! Deze broodstengels gaan in het Nederlands...


croutons maken
december 25, 2014

  Croutons maken jouw soep of salade helemaal af! Wanneer je zelf een heerlijke soep of salade hebt gemaakt, dan kun je eigenlijk...


pizzadeeg maken
december 24, 2014

  Wat is er nu leuker dan zelf pizza maken? En dan niet alleen de topping bepalen, maar ook het pizzadeeg maken....








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013