Ben jij ook zo gek op een lekker frietje? Als tussendoortje of bij een maaltijd, verse friet smaakt altijd goed. Voor friet kun je naar de snackbar gaan, of je koopt ze diepgevroren in de supermarkt. De allerlekkerste verse friet maak je echter zelf! En dat is helemaal niet moeilijk, zeker niet met dit stappenplan. Verse friet maken doe je zo!
Verse friet maken
Verse friet, of versgesneden friet … je ziet het vaak aangekondigd op borden bij restaurants en snackbars. Is de friet ook écht vers of in ieder geval versgesneden? Vaak komt deze friet uit de groothandel en kun je niet écht van vers meer spreken. Er is maar één manier om oprecht te kunnen spreken van verse friet: zelf verse friet maken! De lekkerste frieten maak je zo!
Benodigdheden verse friet maken
Voor het maken van verse friet voor 4 personen, heb je het volgende nodig:
1 kilo bloemige aardappelen - (frituur-)olie
- een (frituur-)pan
- keukenpapier
- een schuimspaan
- een rooster
- een bakplaat
- een oven
- bakpapier
- zeezout
Stappenplan verse friet maken
Aan de slag! In nog geen uur tijd bak jij de lekkerste friet:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
- Bekleed de bakplaat met bakpapier
- Plaats het rooster bovenop het bakpapier
- Schil de aardappelen en snijd deze in frieten van 1,5 centimeter dik
- Dep de friet droog met keukenpapier
- Verhit de olie in de pan tot 190 graden Celsius
- Frituur de frieten tot deze een lichtbruine kleur krijgen. Bak niet alles tegelijk, maar bak ze in bijvoorbeeld 3 etappes
- Na het bakken schep je de friet uit de olie en leg je ze op het rooster om uit te lekken. Laat ze 10 minuten liggen en afkoelen
- Verhit de olie in de pan nogmaals en frituur de friet in porties in 8 minuten goudbruin
- Na het bakken leg je de friet op de bakplaat (zonder bakpapier) en plaats de friet in het midden van de oven, zodat ze warm blijven terwijl jij de andere porties bakt
- Bestrooi de friet voor het serveren met zeezout!
Friet kan van zichzelf al heerlijk smaken, zeker met een beetje zout. Veelal worden frieten gegeten met een sausje, zoals mayonaise, ketchup of pindasaus. Die kun je natuurlijk ook zelf maken met behulp van de stappenplannen op zomaakjehetzelf.nl!
Zo makkelijk is verse friet maken. Eet smakelijk!