• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf pindasaus maken

Posted by: hanlos    Tags:  sauzen    Posted date:  januari 23, 2014  |  No comment




BBQ georganiseerd? Daar hoort natuurlijk pindasaus bij! Je kunt zelf pindasaus maken met dit stappenplan. Het is niet moeilijk en natuurlijk veel lekkerder dan pindasaus uit een potje. Zelf pindasaus maken doe je zo!


Zelf pindasaus maken

De pindasaus is vanuit Indonesië naar Nederland overgekomen met de Indische Nederlanders uit de voormalige kolonie. Andere gerechten die op dezelfde wijze in de Nederlandse keukens terecht zijn gekomen zijn bijvoorbeeld nasi goreng, bami goreng, saté of kroepoek. Grappig genoeg zijn dit veel gerechten die wij tegenwoordig halen bij ‘de Chinees’. De originele pindasaus wijkt af van de pindasaus zoals wij die in Nederland kennen. De pinda’s in het recept zijn vervangen voor pindakaas. Tevens voegen wij (kokos)melk toe.

De pindasaus wordt in Nederland al lang niet meer alleen gegeten bij Aziatische gerechten. Het is een zéér populaire saus in de snackbar. Pindasaus wordt gegeten met snacks zoals de frikandel, de kroket of de berehap. Ook kun je het eten met friet, eventueel in combinatie met mayonaise en een versnipperd uitje, ook wel patatje oorlog genoemd. Heerlijk bij de BBQ is een stokbroodje met een lik pindasaus.

Je kunt op verschillende manieren aan een schaaltje pindasaus op tafel komen. Het wordt verkocht in geconcentreerde vorm of in poedervorm in de winkel. Je hoeft alleen maar water of melk toe te voegen. Ook kun je kant-en-klare pindasaus kopen. Het meest lekker en leuk is natuurlijk zelf pindasaus maken.

 

Benodigdheden voor zelf pindasaus maken

Voor het maken van een schaaltje pindasaus voor 4 personen heb je nodig:

  • zelf pindasaus maken4 eetlepels pindakaas met stukjes noot
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels sambal
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse grof gehakte koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 sjalot ui
  • 1 teen knoflook
  • stukje gemberwortel (circa 3 centimeter)
  • pannetje met dikke bodem

 

Stappenplan voor zelf pindasaus maken

Doorloop deze stappen en jij hebt binnen no-time heerlijke, zelfgemaakte pindasaus

  • Maak de sjalot schoon en snipper deze
  • Hak het teentje knoflook fijn
  • Maak de gemberwortel schoon en hak deze fijn
  • Verhit de olie in de pan
  • Fruit de sjalot, knoflook en gember gedurende 2 minuten in de pan
  • Voeg de pindakaas en kokosmelk toe
  • Blijf roeren en laat het geheel nét niet tot kookpunt komen
  • Blijf roeren, de saus wordt nu dikker
  • Voeg de ketjap, komijn en sambal toe en roer alles goed door
  • Haal de pan van het vuur … jouw pindasaus is in principe klaar
  • Vóór het serveren bestrooi je de saus met de koriander

Is jouw saus te dun? Dan kun je als volgt een saus dikker maken, ofwel binden!

Zo makkelijk is zelf pindasaus maken! Eet smakelijk

 

Tips bij zelf pindasaus maken

  • De pindasaus koelt snel af. Houd de saus warm door het bijvoorbeeld boven een theelichtje te zetten. Blijf af en toe roeren, zodat de saus vloeibaar blijft en niet aan zal koeken!
  • Maak ook eens pittige pindasaus door een beetje chilipeper toe te voegen!

 





Related Posts

rabarber maken
januari 9, 2015

  Rabarber is een heel eenvoudig, maar uitermate lekker gerecht. Je maakt het van de rabarberplant en is heel simpel...


worcestersaus maken
oktober 24, 2014

  Worcestersaus, of ook wel als worcestershiresaus bekend, is een gefermenteerde saus, behorende tot de familie van de sojasaus....


sojasaus maken
oktober 24, 2014

  Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen,...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013