De Bossche bol is een bolvormig gebak, gevuld met slagroom en omhuld in een laag pure chocolade. Het gebakje komt uit ’s-Hertogenbosch, waar het de naam dan ook aan ontleend. Voor een Bossche bol hoef je niet helemaal naar een banketbakker in het Brabantse land. Bossche bollen maken kun je namelijk ook zelf. Bossche bollen maken doe je zo!
De Bossche bol is een grote soes, gevuld met echte slagroom en omhuld met pure chocolade. De diameter van de soes is gemiddeld zo’n 12 centimeter. Het lijkt op een moorkop, maar deze hebben geen echte chocolade als omhulsel. Ook heeft een moorkop veelal een toef slagroom bovenop, die je op een Bossche bol niet aan zult treffen!
De geschiedenis van de Bossche bol gaat terug naar eind 19e eeuw. Toen werd er in ‘s-Hertogenbosch al een bolvormig gebak verkocht, gevuld met banketbakkersroom. In 1920 is er een bakker geweest die de banketbakkersroom heeft vervangen voor slagroom en het omhulsel maakte van pure chocolade. Het is moeilijk te bepalen wat nu écht de allereerste Bossche bol is geweest.
De echte Bossche bollen haal je natuurlijk in Den Bosch. Er zijn meerdere varianten en recepten van de bol, dus de ene bol is de andere niet. Je kunt ook zelf Bossche bollen maken. Bossche bollen maken is wel even wat werk, maar dan heb je straks wel iets om van te genieten!
Voor het maken van 4 Bossche bollen, heb je nodig:
Voor de soes:
Voor de vulling:
Voor het glazuur:
En verder …
Doorloop de onderstaande stappen en jij tovert straks 4 heerlijke Bossche bollen tevoorschijn!
Zo makkelijk is Bossche bollen maken!
Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.