• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

tompouce maken

Posted by: hanlos    Tags:  banket    Posted date:  november 28, 2014  |  No comment




 

De tompouce, of ook wel als tompoes geschreven, is een zoete lekkernij die vooral bij feestelijkheden wordt gegeten. De tompouce heeft een herkenbare roze glazuur bovenop, maar is op speciale gelegenheden ook in andere kleuren te krijgen. De tompouce koop je in de supermarkt, bij de bakker of bij een specifieke winkelketen die er zelfs zeer bekend om is geworden. De lekkerste tompouce maak jij voortaan zelf met dit stappenplan. Een tompouce maken doe je zo!


Tompouce maken

De naam ‘tompoes’ is de Nederlandse verbastering van ‘tompouce’. Dit komt weer van de naam ‘Tom Pouce’, wat de Franse benaming is van Klein Duimpje uit de verhalen van de gebroeders Grimm. De geschiedenis van dit gebakje zoals het in Nederland bekend is, is meer complex dan dit verhaal. Je leest er hier meer over. De tompoes, of een vergelijkbaar gebakje, wordt wereldwijd gegeten. Opvallend is dat vaak een verwijzing naar Napoleon is in de benaming van het gebakje. Het principe is altijd hetzelfde: twee lagen bladerdeeg, waartussen een dikke laag banketbakkersroom zit en waarop een glazuurlaag wordt gesmeerd. Een tompouce wordt veel gegeten als er iets te vieren valt. Voor speciale gelegenheden, zoals Koningsdag of bij voetbalkampioenschappen, wordt de roze glazuurlaag door menig aanbieder van de tompouce vervangen door een oranje glazuurlaag! Een tompouce kun je dus kopen, maar het is niet heel moeilijk om zelf een tompouce te maken. Een tompouce maken doe je in enkele stappen: eerst het deeg, dan de room en tot slot de glazuur. Een tompouce maken doe je zo!

 

Benodigdheden tompouce maken

Voor het maken van 8 tompoucen, heb je nodig. Te beginnen met het deeg en de room:

  • 16 plakjes bladerdeeg
  • 500 gram melk
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 eieren
  • 3 eetlepels bloem
  • 250 milliliter room
  • 2 blaadjes gelatine

Voor het glazuur en topping

  • tompoes maken3 eetlepels bietensap
  • 150 gram poedersuiker
  • 150 milliliter slagroom
  • 1 ½ eetlepel suiker

En verder:

  • een spuitzak
  • een deegroller
  • vork en mes
  • een oven
  • bakpapier
  • een pan
  • huishoudfolie
  • bakje koud water
  • een mixer
  • een mengkom
  • een spatel

 

Stappenplan tompouce maken

Met deze stappen maak jij jouw eigen tompoucen in nog geen uurtje tijd

  • Gebruik je bladerdeeg uit de vriezer, leg deze dan uit en laat ze ontdooien
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius
  • Leg nu 2 plakjes bladerdeeg op elkaar
  • Rol de plakjes uit met de deegroller
  • Prik met een vork hier en daar gaatjes in het deeg
  • Met een mesje snijd je de randjes recht, zodat je weer enigszins een vierkant hebt
  • Snijd de plakjes nu door de helft, zodat je rechthoeken krijgt
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat
  • Leg het bladerdeeg op de bakplaat en bak het bladerdeeg in 20 minuten goudbruin
  • Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen
  • Verder met het bereiden van de banketbakkersroom
  • Doe 450 gram van de melk in de pan
  • Voeg 100 gram suiker toe en roer het goed door elkaar
  • Breng het mengsel al roerende aan de kook
  • Snijd het vanillestokje in de lengte in tweeën en schraap de merg eruit
  • Scheid de 4 eieren en doe de eidooiers in een kommetje
  • Voeg het merg van het vanillestokje bij de eidooiers en meng het goed door elkaar
  • Roer de resterende 50 gram melk en de bloem door de eidooiers
  • Het eimengsel giet je bij de gekookte melk en kook het nog 2 minuten door
  • Jouw banketbakkersroom is bijna klaar
  • Neem een schone bakplaat of iets met een groot oppervlak, waar je de room in kunt gieten
  • Schenk de banketbakkersroom op de plaat, dek het af met folie en laat het afkoelen
  • Leg ondertussen de blaadjes gelatine in een bakje koud water te weken
  • Klop de slagroom stijf met de mixer
  • Doe de afgekoelde banketbakkersroom in de mengkom
  • Smelt de geweekte gelatine in een pannetje
  • Doe de gesmolten gelatine in de mengkom met room en roer goed door
  • Roer ook de slagroom door de banketbakkersroom
  • Zet de kom met room in de koelkast en laat het opstijven
  • Tot slot ga je het glazuur maken
  • Doe de poedersuiker in een kommetje
  • Meng het bietensap door de suiker
  • Met de spatel strijk je het glazuur op 8 plakjes bladerdeeg
  • Klop nu ook deze slagroom en de 1 ½ eetlepel suiker stijf
  • Doe de opgestijfde banketbakkersroom in de spuitzak
  • Spuit een goede laag banketbakkersroom op de niet-geglazuurde plakjes bladerdeeg
  • Leg het geglazuurde laagje bladerdeeg hier bovenop
  • Doe de opgeklopte slagroom in een andere spuitzak met een gekartelde spuitmond
  • Spuit een baan slagroom op de tompouce
  • Klaar zijn jouw tompoucen!

 

Zo makkelijk is een tompouce maken. Eet smakelijk!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!

 





Related Posts

pindarotsjes maken
december 29, 2014

  Gek op chocolade en pinda’s? Dan is de pindarots dé chocolade snack bij uitstek voor jou! Pindarotsjes kun je natuurlijk...


biscuitjes maken
december 27, 2014

  Biscuitjes of ook wel kaakjes genoemd, zijn lekker bij de thee in de middag. De kinderen zijn er dol op. Biscuitjes...


chocoladetruffels maken
november 22, 2014

  Chocoladetruffels zijn een ware traktatie. Een heerlijke creme omhuld in chocolade en bedekt met cacaopoeder. Er zijn...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013