Een heerlijke gehaktbal zoals grootmoeder ze maakte … die kun jij zelf ook maken! Zelf gehaktballen maken is helemaal niet moeilijk. Zo doe je het!
Zelf gehaktballen maken
De gehaktbal staat al héél lang op het menu in de Nederlandse keuken. De bal van gemalen vlees wordt gebakken in de koekenpan of braadpan. Om te voorkomen dat de bal tijdens het bakken uit elkaar valt, wordt een ei en brood, beschuit of paneermeel gebruikt. Je kunt door kruiden of andere ingrediënten, zoals uisnippers, toe te voegen, jouw eigen favoriete gehaktbal maken.
Benodigdheden voor zelf gehaktballen maken
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van 4 eigen gehaktballen?
- 500 gram gehakt (rund of half-om-half, de keuze is aan jou)
- 2 sneetjes wit brood, droog en zonder korst
150 milliliter melk - 100 gram boter
- 1 ei
- 1 ui
- 3 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel zout
- beetje peper
- beetje nootmuskaat
- braadpan met deksel
Stappenplan voor zelf gehaktballen maken
Doorloop de volgende stappen en binnen no-time zet jij heerlijke gehaktballen op tafel!
- Leg het brood in een bord met de melk en laat het helemaal doordrenken met melk
- Haal het brood uit de melk
- Knijp voorzichtig, maar grondig de melk uit het brood
- Prak nu het ei in het geheel door het brood
- Voeg het gehakt, zout, peper, paneermeel en nootmuskaat toe aan het broodmengsel
- Kneed alles goed door elkaar
- Snipper de ui en voeg dit toe aan het mengsel
- Kneed wederom alles goed door elkaar zodat alle kruiden en uien goed verspreid zijn
- Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties. Lijken dit jou te grote ballen worden, maak dan 5 of 6 gelijke delen!
- Draai met je handen mooie en gladde ballen van het vlees
- Zet de braadpan op een hoog vuur
- Smelt de boter in de pan. De boter is klaar om in te bakken als de kleur bruinig wordt
- Zet het vuur lager (half) en leg de ballen voorzichtig in de pan
- Braad de ballen rustig bruin en gaar. Zet géén deksel op de pan. Door ze regelmatig om te rollen, worden ze aan alle kanten even mooi bruin aan de buitenzijde
- Om de gehaktballen ook gaar binnenin te krijgen, voeg je een glas lauw water toe aan de boter in de pan
- Zet het vuur nu laag en plaats een deksel op de pan
- Laat de gehaktballen circa 25 minuten rustig braden in de pan.
- Klaar zijn jouw gehaktballen
- Je kunt ze serveren met een likje mosterd of ketchup
Zo makkelijk is zelf gehaktballen maken… Eet smakelijk