• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

zelf erwtensoep maken

Posted by: hanlos    Tags:  soep    Posted date:  november 27, 2013  |  No comment




Erwtensoep of ook wel snert genoemd is een dikke soep met spliterwten als hoofdingrediënt. Je koopt het in de supermarkt in blik, of tegenwoordig zelfs in een zak. De slager wil ook nog wel eens porties erwtensoep met lekkere stukjes vlees erin verkopen gedurende de winterperiode. Het is veel leuker en lekkerder, als jij je eigen erwtensoep op tafel zet. Zelf erwtensoep maken is helemaal niet moeilijk en zo doe je het!


Zelf erwtensoep maken

Erwtensoep is, in tegenstelling tot wat velen denken, géén oer-Hollandse lekkernij. Ook in de Scandinavische landen, Duitsland of Engeland kent men erwtensoep. Zoals de soep in Nederland gegeten wordt, zó dik dat de lepel rechtop blijft staan als je ‘m erin zet, dat is wél typisch voor de Hollandse erwtensoep.
In veel van de traditionele recepten voor erwtensoep worden alleen de groenten spliterwten, knolselderij en prei gebruikt. Door de hoeveelheid groenten wordt de soep dikker. Uien, wortels en aardappelen horen er dus eigenlijk niet in thuis, maar het is natuurlijk ook niet verboden. Het is immers jouw soep! Sommige recepten voegen aardappelen toe om de soep dikker te maken. Dat kan maar is niet het originele recept. Het verkort wel de kooktijd.

 

Ingrediënten voor zelf erwtensoep maken

Wat heb je allemaal nodig voor een grote pan erwtensoep?

  • zelf erwtensoep maken1,5 liter water
  • 400 gram spliterwten
  • 200 gram gesneden prei
  • 400 gram schouderkarbonade
  • 100 gram gerookte spek in blokjes
  • rookworst (250 gram)
  • halve knolselderij
  • halve bos peterselie
  • halve bos bladselderij
  • peper en zout
  • roggebrood
  • smeerbare echte boter
  • katenspek
  • grote pan

 

Stappenplan voor zelf erwtensoep maken

Doorloop de volgende stappen en binnen twee uren heb jij een grote pan heerlijke erwtensoep!

  • Snijd de knolselderij in blokjes
  • Was de spliterwten
  • Doe de knolselderij en de erwten in een grote pan met 1,5 liter water
  • Doe ook de karbonades en de blokjes gerookte spek in de pan
  • Laat het geheel 1,5 uur doorkoken
  • Haal de karbonades uit de soep en verwijder de botten
  • Snijd de rest van het vlees in kleine stukken en doe ze terug in de pan
  • Snijd de peterselie en de bladselderij fijn
  • Doe de fijngesneden peterselie en bladselderij in de pan
  • Snijd de rookworst in plakjes
  • Doe de plakjes rookworst in de pan
  • Snijd de prei in kleine stukken en voeg het toe aan de soep
  • Voeg naar smaak peper en zout toe
  • Laat de soep nog 10 a 15 minuten pruttelen op het vuur
  • Roer regelmatig door

Zo makkelijk is zelf erwtensoep maken!

 

Tips bij de erwtensoep

  • De erwtensoep is eigenlijk het lekkerst wanneer je een grote pan maakt, deze voor een dag wegzet en dan pas op eet. Dan is de soep lekker gebonden.
  • Serveer de soep in verwarmde kommen. Bij de erwtensoep eet je traditioneel een plakje roggenbrood, besmeerd met boter en een paar plakken katenspek.
  • Erwtensoep is na het maken enkele dagen houdbaar in de koelkast. Heb je een grote pan gemaakt die je niet helemaal op zult krijgen in enkele dagen, dan leent de soep zich ook zeer goed om in te vriezen. Dan heb je altijd een lekker soepje achter de hand!

 





Related Posts

preisoep maken
december 23, 2014

  Een heerlijke preisoep kan het gehele jaar worden gegeten. Was de prei ooit een groente die vooral in de herfst...


mosterdsoep maken
december 16, 2014

  Mosterdsoep maken is makkelijker dan je denkt! Mosterd heeft een uitgesproken smaak. Niet iedereen is er gek op. Net als met mosterd,...


gazpacho maken
oktober 6, 2014

  Gazpacho is een traditioneel Spaanse soep op basis van tomaten. De soep wordt koud gegeten en bevat verse, rauwe...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013