Erwtensoep of ook wel snert genoemd is een dikke soep met spliterwten als hoofdingrediënt. Je koopt het in de supermarkt in blik, of tegenwoordig zelfs in een zak. De slager wil ook nog wel eens porties erwtensoep met lekkere stukjes vlees erin verkopen gedurende de winterperiode. Het is veel leuker en lekkerder, als jij je eigen erwtensoep op tafel zet. Zelf erwtensoep maken is helemaal niet moeilijk en zo doe je het!
Erwtensoep is, in tegenstelling tot wat velen denken, géén oer-Hollandse lekkernij. Ook in de Scandinavische landen, Duitsland of Engeland kent men erwtensoep. Zoals de soep in Nederland gegeten wordt, zó dik dat de lepel rechtop blijft staan als je ‘m erin zet, dat is wél typisch voor de Hollandse erwtensoep.
In veel van de traditionele recepten voor erwtensoep worden alleen de groenten spliterwten, knolselderij en prei gebruikt. Door de hoeveelheid groenten wordt de soep dikker. Uien, wortels en aardappelen horen er dus eigenlijk niet in thuis, maar het is natuurlijk ook niet verboden. Het is immers jouw soep! Sommige recepten voegen aardappelen toe om de soep dikker te maken. Dat kan maar is niet het originele recept. Het verkort wel de kooktijd.
Wat heb je allemaal nodig voor een grote pan erwtensoep?
Doorloop de volgende stappen en binnen twee uren heb jij een grote pan heerlijke erwtensoep!
Zo makkelijk is zelf erwtensoep maken!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.