De tortilla is een ongezuurd, dun en plat brood, gemaakt van maismeel of tarwemeel. Het wordt gebruikt in de Mexicaanse keuken, onder andere voor de burrito of quesadilla. Je koopt de tortilla kant-en-klaar in plastic verpakking in de supermarkt. Het is natuurlijk veel leuker en vele maken lekkerder als je zelf jouw tortilla maken gaat. En dat is makkelijker dan je denkt. Een tortilla maken doe je met dit stappenplan.
Tortilla maken
De tortilla uit de Mexicaanse keuken is een heel dun, plat brood. In de volksmond wordt het ook wel als ‘wrap’ aangeduid. Soortgelijke broden kom je ook tegen in de Surinaamse of Turkse gerechten. De naam tortilla betekent in het Spaans letterlijk: ‘kleine taart’. De naam tortilla kan verwarring opleveren omdat er ook een Spaanse tortilla bestaat. Dit is een gerecht op basis van ei en aardappelen en heeft helemaal gen relevantie tot de Mexicaanse tortilla. De Mexicaanse tortilla ook wel ‘flour tortilla’ genoemd (in het Engels) om misverstanden te voorkomen.
De tortilla kun je gewoon kopen in de supermarkt. In een verpakking van 8 stuks koop je fabrieksmatig gemaakt tortilla’s, waarmee je prima jouw burrito’s of enchilada’s maken kunt. Zeker als je weinig tijd hebt is dat best makkelijk. Als je eenmaal zelf jouw tortilla maken gaat, dan wil je nooit meer anders. Hoe je een tortilla maken kunt, lees je in dit plan.
Benodigdheden tortilla maken
Voor het maken van 6 tortilla’s heb je nodig:
250 gram bloem - ½ theelepel zout
- 2 theelepels olie
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 milliliter lauwwarm water
- velletje bakpapier
- een mengkom
- huishoudfolie
- een deegroller
- een koekenpan
Stappenplan tortilla maken
Doorloop deze eenvoudige stappen en jij hebt snel 6 heerlijke tortilla’s die je kunt gebruiken voor jouw (Mexicaanse) gerechten!
- Doe alle ingrediënten in de mengkom en kneed alles tot een homogeen, soepel deeg. Let op, het deeg zal licht plakkerig blijven!
- Maak van het deeg 6 gelijke bolletjes en verdeel deze over het velletje bakpapier
- Leg huishoudfolie over de deegballen en laat het deeg minimaal 30 minuten tot rust komen
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur, zonder toevoeging van boter of olie
- Strooi wat bloem uit over de werkplek
- Neem het eerste deegballetje en rol het op de werkplek uit tot een zo dun mogelijke ronde deeglap, Draai de tortilla om, zodat de bloem aan beide zijden zit. Dit heft de plakkerigheid enigszins op!
- Doe de tortilla in de koekenpan en bak hem aan weerszijden kort aan. Bak hem niet te lang, want dan wordt de tortilla hard en kun je hem niet meer oprollen. Houd een richttijd van 1 minuut per zijde aan!
- Herhaal deze stappen met de andere deegballen
- Klaar zijn jouw tortilla’s
Zo makkelijk is tortilla maken. Eet smakelijk!
Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!