• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

Spaanse tortilla maken

Posted by: hanlos    Tags:  ei    Posted date:  oktober 20, 2014  |  No comment




 

Een Spaanse tortilla is een gerecht op basis van eieren en aardappelen. Deze dikke omelet behoort tot de traditionele Spaanse keuken en is in vele variaties te maken en eten. Door ingrediënten toe te voegen, kun je er eindeloos mee variëren. Je kunt een lekkere tortilla eten in een Spaanse restaurant, maar je kunt ook zelf een tortilla maken. Een Spaanse tortilla maken doe je zo!


Tortilla maken

De tortilla is een dikke omelet en heeft een vaste plaats in de Spaanse keuken. De naam ‘tortilla’ wordt ook gebruikt voor een maispannenkoek die met name veel in de Mexicaanse keuken wordt gebruikt. De Spaanse tortilla kan 3 tot wel 10 centimeter dik zijn. Er zijn documenten uit begin 19e eeuw waar reeds wordt geschreven over de tortilla.

De tortilla kan op veel manier worden gemaakt. Het verschil zit met name in toegevoegde ingrediënten. In vele regio’s in Spanje voegt men uiteenlopende, lokale ingrediënten toe. Denk aan vis in de Noordelijke kuststreken, spinazie en aubergine in Catalonië of paprika, champignons, chorizo of doperwten. Standaard bevat de tortilla aardappelen en eieren.

De tortilla kun je bestellen in elk Spaans restaurant. Zeker in de afgelopen jaren zijn de zogeheten tapas restaurants in aantallen toegenomen. Je hoeft echter niet per se naar een restaurant voor een tortilla. Een tortilla maken kun je ook zelf. Een tortilla maken doe je met dit stappenplan.

 

Benodigdheden Spaanse tortilla maken

Voor het maken van een tortilla voor circa 6 personen, heb je nodig:

  • tortilla maken4 grote aardappelen, vastkokend
  • 6 eieren
  • 1 ui
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • beetje zout en peper
  • 2 kommen
  • een garde
  • een koekenpan met deksel

 

Stappenplan tortilla maken

Aan de slag! Binnen een uur zet jij een heerlijke tortilla op tafel:

  • Was en schil de aardappelen. Snijd ze in schijfjes van een halve centimeter dik
  • Pel de knoflook en snijd deze fijn
  • Pel de ui en snipper de ui
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes in 15 minuten beetgaar. De aardappelen hoeven niet doorbakken te worden. Schep ze tijdens het bakken geregeld om
  • Voeg en beetje zout toe
  • Scheid het eiwit en eigeel van beide eieren
  • Klop het eiwit stijf in een kom
  • Klop de eidooiers luchtig in een andere kom
  • Doe nu het opgeklopte eiwit bij het opgeklopte eigeel
  • Voeg een beetje peper en zout naar smaak toe
  • Voeg de ui en knoflook toe aan de aardappelen in de koekenpan en bak deze voor circa 5 minuten mee
  • Schenk nu het eimengsel over de gebakken aardappelen
  • Zet het vuur laag en doe het deksel op de koekenpan
  • Laat het geheel 5 minuten op deze wijze garen
  • Haal het deksel van de pan en leg een bord op de tortilla
  • Nu komt een handigheid: draai de koekenpan om terwijl je het bord op de tortilla gedrukt houdt. Je hebt nu de tortilla omgekeerd op het bord liggen. Laat het weer in de koekenpan glijden en bak de tortilla voor 4 minuten ook aan deze zijde met het deksel op de pan
  • Jouw eigengemaakte tortilla is klaar. Snijd de tortilla in punten en je kunt het serveren!
  • Je kunt de tortilla ook een dag van te voren maken. Even in de oven om op te warmen. Je kunt hem overigens zowel warm als ook koud serveren.

 

Zo makkelijk is een Spaanse tortilla maken. Eet smakelijk!

Wil je ook eens andere Spaanse hapjes (tapas) maken? Denk eens aan patatas bravas.

 





Related Posts

gevulde eieren maken
december 25, 2014

  Bij de feestdagen of bij de borrel, smaakt een gevuld ei altijd goed! Gevulde eieren zijn heel makkelijk en snel...


ei pocheren
oktober 23, 2014

  Een ei pocheren is een ei zonder schil koken. Dat vergt wat aandacht en misschien wat oefening, maar een ei pocheren...


eieren koken
september 27, 2014

  Wil je een zacht of hard gekookt ei? Eieren koken lijkt simpel, maar nét even te lang of te kort koken kan een groot...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013