tompouce maken

 

De tompouce, of ook wel als tompoes geschreven, is een zoete lekkernij die vooral bij feestelijkheden wordt gegeten. De tompouce heeft een herkenbare roze glazuur bovenop, maar is op speciale gelegenheden ook in andere kleuren te krijgen. De tompouce koop je in de supermarkt, bij de bakker of bij een specifieke winkelketen die er zelfs zeer bekend om is geworden. De lekkerste tompouce maak jij voortaan zelf met dit stappenplan. Een tompouce maken doe je zo!


Tompouce maken

De naam ‘tompoes’ is de Nederlandse verbastering van ‘tompouce’. Dit komt weer van de naam ‘Tom Pouce’, wat de Franse benaming is van Klein Duimpje uit de verhalen van de gebroeders Grimm. De geschiedenis van dit gebakje zoals het in Nederland bekend is, is meer complex dan dit verhaal. Je leest er hier meer over. De tompoes, of een vergelijkbaar gebakje, wordt wereldwijd gegeten. Opvallend is dat vaak een verwijzing naar Napoleon is in de benaming van het gebakje. Het principe is altijd hetzelfde: twee lagen bladerdeeg, waartussen een dikke laag banketbakkersroom zit en waarop een glazuurlaag wordt gesmeerd. Een tompouce wordt veel gegeten als er iets te vieren valt. Voor speciale gelegenheden, zoals Koningsdag of bij voetbalkampioenschappen, wordt de roze glazuurlaag door menig aanbieder van de tompouce vervangen door een oranje glazuurlaag! Een tompouce kun je dus kopen, maar het is niet heel moeilijk om zelf een tompouce te maken. Een tompouce maken doe je in enkele stappen: eerst het deeg, dan de room en tot slot de glazuur. Een tompouce maken doe je zo!

 

Benodigdheden tompouce maken

Voor het maken van 8 tompoucen, heb je nodig. Te beginnen met het deeg en de room:

Voor het glazuur en topping

En verder:

 

Stappenplan tompouce maken

Met deze stappen maak jij jouw eigen tompoucen in nog geen uurtje tijd

 

Zo makkelijk is een tompouce maken. Eet smakelijk!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!