Als je spreekt over ‘sushi maken’, dan heb je het niet over één maar oneindig veel Japanse gerechten bestaande uit een combinatie van zeebanket en rijst. In Japan wordt sushi veel gegeten en wereldwijd zijn sushi restaurants in de laatste decennia als paddenstoelen uit de grond geschoten. Je hoeft echter de deur niet uit voor sushi. Je kunt namelijk zelf leren sushi maken. Een beetje oefening baart kunst. Sushi maken doe je met dit stappenplan.
Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten sushi. Niet alleen is er veel variëteit in ingrediënten, zoals vis en groenten. Er zijn ook veel verschillende manieren waarop sushi gemaakt wordt. In Nederlandse sushi restaurants zijn deze twee sushi varianten de meest bekende:
Naast bovenstaande soorten sushi zijn er dus nog vele, vele andere. Al je zelf sushi maken wilt, kun jij je eerst concentreren op deze twee. Wordt jij een echte sushi-chef? Elke van bovenstaande sushi heeft een eigen techniek om ze te maken. Ben jij de techniek meester, dan kun je eindeloos gaan combineren met ingrediënten. Essentieel bij het maken van sushi is het kunnen maken van perfecte sushi rijst. Hoe je dat doet, lees je hier. Voordat je begint met sushi maken, is het tevens goed om iets meer te weten over de betreffende soort sushi.
De nigiri sushi is omstreeks 1820 ontstaan in Edo, het huidige Tokio, te Japan. Het werd al snel als de klassieke sushi gezien. Er werd meer rijstazijn en suiker gebruikt. Nog altijd is de nigiri sushi de meeste bekende van de sushi varianten. Een nigiri sushi is meer dan een stukje vis op een blokje van rijst. De vis speelt in de veel sushi een hoofdrol. Echter, zonder de rijst zou de sushi geen sushi zijn. Belangrijk is dat de rijst gelijkmatig is gekruid en een gelijkmatige structuur heeft. De warmte van de rijst moet de koele vis aanvullen.
Lees hier hoe je zelf nigiri sushi maken kunt!
De maki-sushi zijn rollen waarbij de rijst en/of ander ingrediënt in zeewier (nori) wordt gerold. Er zijn verschillende soorten maki:
Hosomaki betekent ‘dunne rol’ in het Japans. Het zijn dunne rollen van zeewier, waarin een vulling naar keuze wordt gestopt. Een goede maki-kok weet de vulling precies in het midden van de rol te plaatsen. Futomaki zijn daarentegen grote dikkere rollen van zeewier, waarin een enorme variëteit aan vulling kan worden verwerkt. Uramaki zijn hetzelfde als futo-maki rollen, waarbij het zeewier niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van de rol komt.
Lees hier hoe je zelf maki sushi maken kunt!
Kijk ook eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.