• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

nigiri sushi maken

Posted by: hanlos    Tags:  rijst, vis    Posted date:  november 30, 2014  |  No comment




 

Er zijn vele soorten sushi. In Nederland zijn de meest bekende de maki sushi en de nigiri sushi. Laatstgenoemde is een klompje sushi rijst met een ander ingrediënt, veelal vis, hier bovenop. Nigiri sushi is meer dan alleen rijst en vis. Een sushi chef mag zich pas na lange tijd een specialist noemen. Toch hoef jij niet naar een sushi restaurant voor lekkere nigiri sushi. Je kunt ook zelf leren hoe je nigiri sushi maken moet. Wordt jij een ware sushi chef? Nigiri sushi maken doe je zo!


Nigiri sushi maken

nigiri sushi makenNigiri sushi is een klompje van rijst met een andere ingrediënt als topping, veelal vis, groenten of omelet . Onderschat bij sushi de rol van de rijst niet. De rijst moet gelijkmatig gekruid zijn, een gelijkmatige structuur hebben en ook de temperatuur moet de koele vis aanvullen. Kortom, de rijst en de vis moeten met elkaar in balans zijn. Alleen dan is jouw sushi geslaagd. Voor nigiri sushi maken geldt niet anders! Hoe je perfecte sushi rijst maken kunt, lees je hier!

 

Nigiri sushi kan gemaakt worden met een enorme keuze aan ingrediënten. Denk aan vissoorten, als zalm, tonijn, makreel, kreeft, schol, bot, rode mul, inktvis of rode snapper. Je kunt het ook maken met vlees, zoals foie gras of rundvlees. Liever vlees of vis? Leg er een gegrilde (shishito)peper op of een omeletreepje.

 

Basistechniek nigiri sushi maken

Welke topping (‘neta’) je ook gaat gebruiken, je zult de basistechniek van nigiri sushi maken onder de knie moeten krijgen. Heb je dat door, dan baart oefening echte kunst.

  • Ontspan je … dat is essentieel bij sushi maken!
  • Voeg aan een kleine kom met water 2 eetlepels azijn toe
  • Maak de vingers en de palm van jouw linkerhand nat
  • Je reinigt ze niet alleen, maar het voorkomt ook dat de rijst aan hand en vingers zal plakken
  • Leg de topping van jouw keuze (neta) in de linkerhand
  • Pak het uiteinde van het plakje losjes tussen wijsvinger en duim
  • Laat het plakje lichtelijk op het midden van de andere vingers rusten
  • Pak met de rechterhand een balletje van de shari rijst (circa 15 gram)
  • Vorm het nu voorzichtig tot de klassieke nigiri-vorm
  • Houd de rijst losjes in de hand
  • Met de rechterwijsvinger neem je een beetje wasabi
  • Smeer de wasabi op het midden van de neta in de linkerhand
  • Leg de shari rijst op het neta plakje
  • Maak van de linkerhand een kommetje
  • Druk met de linkerduim stevig in het balletje met rijst
  • Er ontstaat een holte, wat belangrijk is voor een stevige buitenkant en zachte binnenkant van jouw nigiri sushi
  • Rol de sushi vervolgens met de neta naar boven in de linkerhand tegen de vingers aan
  • Het uiteinde van de shari rijst druk je met jouw duim even aan
  • Draai de sushi 180 graden om en druk ook het andere uiteinde met de duim even aan
  • Leg de rechter wijs- en middelvinger over het neta plakje, maar druk er niet op
  • Vorm met de linkerhand de nigiri sushi, terwijl je omhoog drukt
  • Klem beide zijde van de sushi tussen de middelvinger en duim van de rechthand om de sushi te vormen
  • Keer de sushi 180 graden en herhaal laatste stap
  • Jouw nigiri sushi is klaar!
  • Een goed gelukte sushi is mooi gelijkmatig. Door de rijst (shari) en topping (neta) zo min mogelijk aan te raken, ziet het er allemaal net even mooier uit. Dat vergt oefening.

 

Zo makkelijk is nigiri sushi maken. Itadakimasu!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!

 





Related Posts

Maki sushi maken
december 1, 2014

  Sushi eet je in zogeheten sushi restaurants. Deze zijn in de laatste decennia sterk in opkomst. Het wordt zelfs...


sushi rijst maken
december 1, 2014

  Bij sushi maken heeft in veel gevallen de vis een hoofdrol. Echter, zonder de rijst zou de sushi geen sushi zijn....


sushi maken
november 30, 2014

  Als je spreekt over ‘sushi maken’, dan heb je het niet over één maar oneindig veel Japanse gerechten bestaande...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013