• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

sushi rijst maken

Posted by: hanlos    Tags:  rijst, vis    Posted date:  december 1, 2014  |  No comment




 

Bij sushi maken heeft in veel gevallen de vis een hoofdrol. Echter, zonder de rijst zou de sushi geen sushi zijn. De rol van de rijst in sushi is onmiskenbaar en behoeft daarom evenveel zorg en aandacht in de bereiding. Sushi rijst maken doe je met dit stappenplan!


Sushi rijst maken

In veel sushi gerecht is het de vis die de smaak en het uiterlijk bepaalt. Hierdoor ontstaat het idee dat de vis het meest belangrijk is. Net zo belangrijk is de rol van de rijst, die in bijna alle sushi gerechten terug komt. Het maakt niet uit welke andere ingrediënten je gebruikt, of welke sushi je maakt: maki sushi, nigiri sushi of één van de vele andere soorten … de sushi rijst komt altijd terug. Het is van groot belang dat jij op de juiste wijze sushi rijst maken kunt, want alleen dan is jouw sushi gerecht geslaagd.

De sushi rijst moet gelijkmatig gekruid zijn, moet gelijkmatig van structuur zijn en de temperatuur moet precies goed zijn, ter ondersteuning aan de koele vis. De rijst moet niet te lang koken, moet wel plakken, maar ook weer niet te veel. Belangrijk advies bij sushi rijst maken: neem er de tijd voor! Waar je met gewone rijstgerecht de rijst in 10 tot 15 minuten kunt koken, moet je voor sushi rijst maken toch zo’n 2 uur uittrekken. Gebruik alleen sushi rijst voor het maken van sushi. Deze rijst heeft veel zetmeel, wat ervoor zorgt dat de rijst plakkerig wordt. Sushi rijst maken doe je zo!

 

Benodigdheden sushi rijst maken

Voor het maken van 500 gram sushi rijst, heb je het volgende nodig. Let wel, 500 gram sushi rijst is voldoende voor een flinke hoeveelheid sushi. Je kunt ook met minder rijst uit de voeten, zeker als je beginnend sushi maker bent. Je zult dan de hoeveelheden van de ingrediënten naar verhouding moeten omrekenen.

  • sushi rijst maken500 gram sushi rijst
  • 750 milliliter koud water
  • 6 eetlepels rijstazijn
  • 4 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • een pan met deksel (dikke bodem)
  • een steelpannetje
  • een schone theedoek
  • een schaal (absoluut niet van metaal)
  • een spatel

 

Stappenplan sushi rijst maken

Doorloop onderstaande stappen en jij hebt straks de perfecte sushi rijst, voor het maken van jouw eigen sushi. Je dient de stappen zorgvuldig op te volgen, je kunt geen stappen overslaan.

  • Doe de rijst in de pan en voeg 400 milliliter water toe
  • Was de rijst zorgvuldig, bij wijze korrel voor korrel. Neem hier gerust even de tijd voor, beter te lang dan te kort gewassen
  • Spoel het troebele water weg en vul wederom aan met 400 milliliter water
  • Was de rijst nogmaals, en herhaal dit totdat het spoelwater helder is en blijft
  • Spoel het water weg en zet de pan met rijst 10 minuten aan de kant. De rijst neemt het vocht in zich op
  • Giet vervolgens 750 milliliter koud water bij de rijst
  • Zet de pan op hoog vuur, doe het deksel op de pan en breng het aan de kook
  • Houd bij het koken van de rijst op de volgende punten goed in de gaten: Houd de aangegeven kooktijden exact aan, niet langer of korter koken. Til tijdens het koken van de sushi rijst, het deksel van de pan niet op! Blijf bij de pan staan, zodat je de opgegeven acties juist en op tijd kunt uitvoeren. Alleen zo weet je zeker dat jouw rijst gaat lukken. De kans op mislukken is anders groot en dan kun je weer opnieuw beginnen!
  • Laat de rijst precies 2 minuten koken
  • Zet het vuur op de middelhoge stand en laat het precies 5 minuten doorkoken
  • Zet dan het vuur op de lage stand en laat het nog eens precies 8 minuten koken
  • Schakel het vuur onder de pan uit
  • Haal het deksel van de pan en bedek de pan met een schone theedoek
  • Plaats het deksel weer op de pan en zet de pan 15 minuten aan de kant. De theedoek vangt het condens op dat zich in de pan zal vormen
  • Ondertussen kun jij beginnen met het maken van de dressing
  • Doe de rijstazijn, de suiker en het zout in het steelpannetje en plaats het op laag/middelhoog vuur. De dressing moet niet koken!Al roerende verwarm je de inhoud van het steelpannetje totdat de suiker en het zout zijn opgelost
  • Laat de dressing afkoelen tot kamertemperatuur
  • Intussen is de rijst na 15 minuten klaar voor de volgende stap
  • Schep de rijst met de spatel in een platte, lage schaal. Een sushi chef gebruikt een hangiri!
  • Sprenkel jouw dressing over de rijst en schep de rijst voorzichtig om
  • Tijdens het omscheppen wapper je met een waaier of gewoon een tijdschrift boven de rijst
  • Dit bevordert het gelijkmatig afkoelen van de rijst, dat anders gewoon van buiten naar binnen zal afkoelen. Ook bevordert het wapperen een snelle afkoelperiode, wat beter is voor de consistentie van de rijst. De rijst moet afkoelen tot lichaamstemperatuur. Als je sushi maken gaat met te warme rijst, zal de warmte overslaan op jouw vellen van zeewier (nori), dat hierdoor taai wordt of zelfs kan scheuren!
  • Bij voorkeuren ga je direct aan de slag met sushi maken. Je kunt de sushi rijst heel even in de koelkast bewaren, maar kwaliteit en smaak nemen snel af. Langer dan 24 uur moet je de rijst zeker niet bewaren.

 

Zo makkelijk is sushi rijst maken. Succes met sushi maken! Probeer bijvoorbeeld een deze nigiri sushi of maki sushi te maken!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!

 





Related Posts

Maki sushi maken
december 1, 2014

  Sushi eet je in zogeheten sushi restaurants. Deze zijn in de laatste decennia sterk in opkomst. Het wordt zelfs...


sushi maken
november 30, 2014

  Als je spreekt over ‘sushi maken’, dan heb je het niet over één maar oneindig veel Japanse gerechten bestaande...


nigiri sushi maken
november 30, 2014

  Er zijn vele soorten sushi. In Nederland zijn de meest bekende de maki sushi en de nigiri sushi. Laatstgenoemde...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013