Een Spaanse tortilla is een gerecht op basis van eieren en aardappelen. Deze dikke omelet behoort tot de traditionele Spaanse keuken en is in vele variaties te maken en eten. Door ingrediënten toe te voegen, kun je er eindeloos mee variëren. Je kunt een lekkere tortilla eten in een Spaanse restaurant, maar je kunt ook zelf een tortilla maken. Een Spaanse tortilla maken doe je zo!
Tortilla maken
De tortilla is een dikke omelet en heeft een vaste plaats in de Spaanse keuken. De naam ‘tortilla’ wordt ook gebruikt voor een maispannenkoek die met name veel in de Mexicaanse keuken wordt gebruikt. De Spaanse tortilla kan 3 tot wel 10 centimeter dik zijn. Er zijn documenten uit begin 19e eeuw waar reeds wordt geschreven over de tortilla.
De tortilla kan op veel manier worden gemaakt. Het verschil zit met name in toegevoegde ingrediënten. In vele regio’s in Spanje voegt men uiteenlopende, lokale ingrediënten toe. Denk aan vis in de Noordelijke kuststreken, spinazie en aubergine in Catalonië of paprika, champignons, chorizo of doperwten. Standaard bevat de tortilla aardappelen en eieren.
De tortilla kun je bestellen in elk Spaans restaurant. Zeker in de afgelopen jaren zijn de zogeheten tapas restaurants in aantallen toegenomen. Je hoeft echter niet per se naar een restaurant voor een tortilla. Een tortilla maken kun je ook zelf. Een tortilla maken doe je met dit stappenplan.
Benodigdheden Spaanse tortilla maken
Voor het maken van een tortilla voor circa 6 personen, heb je nodig:
4 grote aardappelen, vastkokend - 6 eieren
- 1 ui
- 8 eetlepels olijfolie
- 2 tenen knoflook
- beetje zout en peper
- 2 kommen
- een garde
- een koekenpan met deksel
Stappenplan tortilla maken
Aan de slag! Binnen een uur zet jij een heerlijke tortilla op tafel:
- Was en schil de aardappelen. Snijd ze in schijfjes van een halve centimeter dik
- Pel de knoflook en snijd deze fijn
- Pel de ui en snipper de ui
- Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes in 15 minuten beetgaar. De aardappelen hoeven niet doorbakken te worden. Schep ze tijdens het bakken geregeld om
- Voeg en beetje zout toe
- Scheid het eiwit en eigeel van beide eieren
- Klop het eiwit stijf in een kom
- Klop de eidooiers luchtig in een andere kom
- Doe nu het opgeklopte eiwit bij het opgeklopte eigeel
- Voeg een beetje peper en zout naar smaak toe
- Voeg de ui en knoflook toe aan de aardappelen in de koekenpan en bak deze voor circa 5 minuten mee
- Schenk nu het eimengsel over de gebakken aardappelen
- Zet het vuur laag en doe het deksel op de koekenpan
- Laat het geheel 5 minuten op deze wijze garen
- Haal het deksel van de pan en leg een bord op de tortilla
- Nu komt een handigheid: draai de koekenpan om terwijl je het bord op de tortilla gedrukt houdt. Je hebt nu de tortilla omgekeerd op het bord liggen. Laat het weer in de koekenpan glijden en bak de tortilla voor 4 minuten ook aan deze zijde met het deksel op de pan
- Jouw eigengemaakte tortilla is klaar. Snijd de tortilla in punten en je kunt het serveren!
- Je kunt de tortilla ook een dag van te voren maken. Even in de oven om op te warmen. Je kunt hem overigens zowel warm als ook koud serveren.
Zo makkelijk is een Spaanse tortilla maken. Eet smakelijk!
Wil je ook eens andere Spaanse hapjes (tapas) maken? Denk eens aan patatas bravas.