• Home
  • Disclaimer & Privacy
  • Partners

 


 
  • Eten
    • ei-gerechten
    • pasta-gerechten
    • rijst-gerechten
    • vis-gerechten
    • vlees-gerechten
    • diverse gerechten
    • brood en banket
    • broodbeleg
    • sauzen
    • snacks
    • soepen
    • zuivel
  • Drinken
    • Dranken mét alcohol
    • Dranken non-alcohol
  • Klussen
    • Klussen in huis
    • Klussen in tuin
    • Klussen aan auto
    • Klussen aan fiets
    • Knutselen
    • Overige klussen
  • Cookie Policy
 

lekkerbekje maken

Posted by: hanlos    Tags:  vis    Posted date:  oktober 28, 2014  |  No comment




 

Ga jij ook geregeld naar de visboer voor een lekkerbekje? Een lekker stuk visfilet in een krokant jasje van deeg. Voor een lekkerbekje hoef je niet per se naar de visboer. Een lekkerbekje maken kun je namelijk ook zelf. Een lekkerbekje maken doe je met dit stappenplan!


Lekkerbekje maken

Het lekkerbekje is een visgerecht dat heel lang wordt gegeten. De visfilet wordt door een beslag gehaald, waarna het wordt gefrituurd in olie.

In vroeger dagen werd de lekkerbek gemaakt van wijting of van kabeljauw. Vooral wijting stond bekend als een ‘goedkope’ vissoort. Het werd zelfs gekscherend ‘vis voor de poes’ genoemd. Door de filet in een krokant jasje aan te bieden, kreeg het goedkope imago een geheel andere wending. Zo werd een visje eten voor iedereen aantrekkelijk gehouden. De laatste decennia zijn bepaalde vissoorten door overbevissing beschermd geraakt. Men heeft alternatieven gezocht, onder andere in heek en de veel goedkopere Pangasius filet uit Vietnam. Volgens kenners haalt deze vissoort het qua smaak lang niet bij de echte kabeljauw.

Een lekkerbekje maken is niet moeilijk. Als je weet hoe het beslag gemaakt moet worden, is het grootste deel van het werk gedaan. Heb je dat eenmaal onder de knie, dan kun je gaan variëren met bijvoorbeeld lekkere kruiden. Een lekkerbekje maken doe je zo! Let wel, koop natuurlijk alleen verantwoorde vis met het MSC keurmerk.

 

Benodigdheden lekkerbekje maken

Voor het maken van een viertal lekkerbekjes, heb je nodig:

  • lekkerbekje maken4 kabeljauwfilets
  • 2 liter zonnebloemolie (voor frituur)
  • 125 gram bloem
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 deciliter water of bier
  • 2 eieren
  • beetje peper en zout
  • een zeef
  • een kom
  • een garde
  • een (frituur)pan
  • een spaan
  • keukenpapier

 

Stappenplan lekkerbekje maken

Doorloop deze stappen en jij schotelt in no-time heerlijke lekkerbekjes voor:

  • Zeef de bloem boven de kom
  • Voeg een beetje peper en zout toe
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet de eetlepel olijfolie hierin
  • Giet nu langzaam het water of het bier bij de bloem, al kloppende met de garde. Begin in het midden en werk naar buiten toe. Het beslag hoeft niet opgeklopt te worden, dus zodra er een glad beslag is ontstaan kun je direct stoppen
  • Zet de kom gedurende 1 uur op een plek op kamertemperatuur. Het beslag mag niet te koud zijn, want dan hecht het niet goed aan de vis
  • Na een uur pak je de kom
  • Scheid de eieren, je hebt alleen het eiwit nodig. Spatel de eiwitten door het beslag.
  • Let op, als je de eieren hebt toegevoegd, moet je ook direct gaan bakken. Je kunt het beslag nu niet meer aan de kant zetten
  • Verhit de zonnebloemolie in de pan (180 graden Celsius)
  • Haal de kabeljauwfilets te voorschijn. Laat ze even op kamertemperatuur komen
  • Dep de vissen droog met keukenpapier
  • Haal één vis door het beslag en laat het even uitlekken
  • Laat de vis nu voorzichtig in de hete olie glijden en bak de lekkerbek goudbruin
  • Haal de vis uit de olie en laat het even uitlekken op een velletje keukenpapier
  • Herhaal deze laatste stappen voor de andere kabeljauwfilets
  • Jouw lekkerbekjes zijn nu klaar. Je kunt er extra smaak aan toevoegen met een beetje (kruiden)zout.

 

Een lekkerbekje wordt veel gegeten met een sausje, zoals remouladesaus. Ook wordt een lekkerbekje vaak geserveerd met heerlijke friet of met tafelzuur.

 

Zo makkelijk is een lekkerbekje maken. Eet smakelijk!

Kijk ook eens naar de andere heerlijke (vis)gerechten op www.zomaakjehetzelf.nl!

 





Related Posts

mosselpannetje maken
januari 20, 2015

  Volgens liefhebbers is er niets lekkerder dan het mosselpannetje. Heerlijke Zeeuwse mosselen smullen uit de pan....


krabsalade maken
januari 7, 2015

  Ben jij gek op vis en schaaldieren? Dan gaat een heerlijke krabsalade er zeker wel in! Je hoeft echt niet meer...


Maki sushi maken
december 1, 2014

  Sushi eet je in zogeheten sushi restaurants. Deze zijn in de laatste decennia sterk in opkomst. Het wordt zelfs...








 
  • Zomaakjehetzelf.nl

    De website Zomaakjehetzelf.nl bevat vele klustips en recepten voor iedereen die 't liever zelf maakt. De website is opgericht in oktober 2013. Of je nu iets wilt repareren of fabriceren ... het is veel leuker, lekkerder, makkelijker en veelal goedkoper om dingen zelf te maken. Dáárom ... zomaakjehetzelf.nl!
  • Contact

    De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.

    Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.

  • Archief


zomaakjehetzelf.nl © 2013