De boerenomelet is een variant op de omelet, hiertoe gevuld met ingrediënten zoals champignons, ui, erwtjes, kruiden en/of spekjes. Er zijn vele eigen interpretaties op de boerenomelet, waardoor het niet vast te stellen is, wat een traditionele boerenomelet is. Een boerenomelet maken is daarom juist zo leuk: je kunt er jouw eigen boerenomelet van maken!
Boerenomelet
De boerenomelet is één van de vele eiergerechten, zoals er ook de tortilla, het gekookte ei of de uitsmijter is. De boerenomelet wordt veel gegeten als lunchgerecht. Je kunt het eten met of zonder sneetje brood. De boerenomelet onderscheid zich van een gewone omelet door de vele extra ingrediënten. Je kunt er jouw eigen draai aan geven en die ingrediënten toevoegen die jij lekker vindt. Een boerenomelet maken varieert niet van het bakken van een normale omelet. Bij het maken van een omelet wordt het ei opgeklopt met melk of room, alvorens het in de koekenpan te bakken.
Benodigdheden boerenomelet maken
Als aangegeven, bestaat dé boerenomelet niet. De ingrediënten die hieronder zijn weergegeven zijn nodig voor het maken van een bewezen, heerlijke boerenomelet. Voel je vrij om ingrediënten toe te voegen, dan wel weg te laten!
- 3 eieren
- scheut room
- klontje boter
- enkele champignons
- een courgette
een ui - een aardappel
- 4 plakjes ontbijtspek
- kruiden, zoals oregano
- snufje peper en zout
- een koekenpan
- een spatel
- een steelpannetje met water
- een kommetje
- een garde
Stappenplan boerenomelet maken
Doorloop deze stappen en jij zet straks een lekkere boerenomelet op tafel!
- Was de champignons en snijd deze in plakjes
- Was de courgette en snijd deze in plakjes
- Pel de ui en snijd deze in plakjes
- Schil de aardappel en snijd deze in plakjes
- Breek de eieren boven de kom en voeg de room en peper en zout toe
- Klop alles goed los en door elkaar met de garde
- Kook de aardappelplakjes in het steelpannetje met water tot ze beetgaar zijn
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter
- Bak een hoeveelheid naar wens van de plakjes champignons, courgette en ui in de koekenpan, totdat deze beetgaar zijn
- Voeg het ontbijtspek toe en bak deze krokant
- Giet vervolgens het eimengsel over de inhoud van de koekenpan
- Zet het vuur lager
- Laat het ei langzaamaan bakken
- Voeg naar smaak de kruiden, zoals oregano toe
- Jouw boerenomelet is klaar als het ei volledig gestold is. Vanwege de kans op salmonellavergiftiging bij (rauwe) eieren, is het aan te raden om het ei nog even in de pan om te draaien en ook de bovenkant kort aan te bakken.
Zo makkelijk is een boerenomelet maken. Eet smakelijk!
Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!