Pesto, of wel pesto Genovese genoemd, is een saus uit de traditionele, Italiaanse keuken. Pesto kun je gebruiken als spread of toast, als saus of als ingrediënt in een gerecht. Zelf pesto maken is heel makkelijk.
Zelf pesto maken
Pesto is een saus uit de Italiaanse keuken. De officiële naam is Pesto Genovese. ‘Pesto’ betekent letterlijk: gestampt. Dit refereert aan de handeling die nodig is om de ingrediënten te mengen in de vijzel. ‘Genovese’ betekent letterlijk: uit Genua. Dit duidt erop dat het gerecht uit de stad Genua (Ligurië) komt. Pesto kun je gebruiken als een spread op een toast, als saus bij een pasta of met kip, of als ingrediënt in bijvoorbeeld een lasagne.
Benodigdheden zelf pesto maken
Zelf pesto maken is heel makkelijk. Dit heb nodig voor een schaaltje pesto (4 personen):
2 eetlepels pijnboompitten - 25 gram Parmezaanse kaas
- ½ teentje knoflook
- 30 gram verse basilicum
- 6 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- vijzel (of keukenmachine)
- koekenpan
Stappenplan zelf pesto maken
Doorloop de volgende stappen en in een handomdraai zet jij jouw zelfgemaakte pesto op tafel!
- Zet de koekenpan op het vuur en rooster de pijnboompitten in 3 minuten goudbruin. Let op: geen olie of boter gebruiken. Laat ze even afkoelen.
- Doe de pijnboompitten, kaas, knoflook in de vijzel en maal alles fijn. Heb je geen vijzel, of wil je het makkelijk doen, dan kun je het ook in de keukenmachine fijn malen.
- Voeg de basilicumblaadjes en de olie toe en maal het geheel tot een smeuïge massa.
- Jouw pesto is klaar. Met een beetje peper en zout kun je het geheel nog op smaak brengen.
- Wist jij dat je pesto enige tijd kunt bewaren? Doe de pesto in een schone pot of schaaltje. Schenk er een dun laagje olijfolie over. Zorg ervoor dat er géén pesto aan de randen van jouw potje zit, welke niet onder de olie komen te zitten. Deze restjes pesto kunnen dan alsnog bederven en dan moet je alles weggooien.
- Zo makkelijk is zelf pesto maken! Eet smakelijk!