Tzatziki is een Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook. Iedereen die in Griekenland op vakantie is geweest, heeft het wel gegeten. De heerlijke frisse saus is makkelijk zelf te maken. Tzatziki maken doe je met dit stappenplan.
Tzatziki maken
Hoe vaak gebeurt het niet, dat mensen die terugkomen van vakantie die heerlijke herinneringen aan de vakantie proberen terug te halen. Dat lukt met foto’s, video’s en de meegebrachte souvenirs. Een van de beste manieren om die vakantiebeleving nieuw leven in te blazen is via het lokale eten! Je kunt een restaurantje bij jou in de buurt opzoeken, maar zelf het lokale eten proberen te maken is veel leuker en lekkerder.
Vakantiegangers uit Spanje en Italië zweren bij aioli (zie: aioli maken). Vakantiegangers die uit Griekenland terugkomen, zijn lyrisch over tzatziki. De heerlijke frisse Griekse saus op basis van yoghurt, komkommer en knoflook wordt veel gegeten in Griekse restaurantjes en taveernes. Zelf tzatziki maken is niet moeilijk. Tzatziki maken doe je zo!
Benodigdheden tzatziki maken
Voor het maken van tzatziki voor 3 a 4 personen, heb je nodig:
500 milliliter yoghurt * - 1 komkommer
- 3 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde dille
- ½ citroen
- olijfolie
- peper en zout
- zeef of fijn vergiet
- rasp
- knoflookpers
- mengkom
* de yoghurt moet stevige, dikke, volvette yoghurt zijn! Omdat je nog olie, sap en komkommer toevoegt, heb je de kans dat je anders te dunne tzatziki krijgt. Denk aan Griekse of Turkse yoghurt.
Stappenplan tzatziki maken
Doorloop deze stappen en jij zet snel heerlijke tzatziki op tafel:
- Was de komkommer, snijd de kontjes eraf en rasp de komkommer in grove repen
- Doe de komkommer in een vergiet en laat het uitlekken. Je moet zoveel mogelijk vocht uit de komkommer halen. Je kunt met een vork op de komkommer drukken, waardoor het vocht uit de komkommer loopt. Een andere manier is centrifugeren. Doe ze komkommer in een schone theedoek en draai hiermee héél snel in de rondte
- Doe de yoghurt in de mengkom
- Pel de knoflookteentjes en knijp de knoflook uit boven de yoghurt
- Strooi de dille over de yoghurt
- Pers de halve citroen uit en doe het sap bij de yoghurt
- Voeg nu ook de droge komkommer bij de yoghurt
- Met een spatel meng je alle ingrediënten goed door elkaar tot een mooie, gladde massa
- Voeg naar smaak een beetje zout en peper toe. Let op, gebruik een beetje zout, want dit kan sterk de smaak op een negatieve wijze beïnvloeden. Extra peper kan geen kwaad
- Zet de tzatziki enkele uren in de koelkast, zodat het kan opstijven
- De knoflook, maar ook de andere smaken komen beter tot hun recht als de tzatziki even heeft kunnen rusten. Tzatziki maken kun je dan ook beter doen op de avond vóórdat je het wilt eten
Zo makkelijk is tzatziki maken. Eet smakelijk!
Wil jij misschien ook eens knoflooksaus maken? Lekker voor bij de BBQ. Kijk voor het stappenplan voor deze of andere sauzen en gerechten op www.zomaakjehetzelf.nl