sojasaus maken

 

Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen, zijn er verschillende soorten sojasaus. Je koopt sojasaus in de winkle, maar je kunt het ook zelf maken. Sojasaus maken doe je zo!


Sojasaus maken

Sojasaus is een zogeheten gefermenteerde saus. Deze saus wordt gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Als je sojasaus in de winkel koopt, dan is er bijna altijd een beetje alcohol toegevoegd als conserveringsmiddel.

Sojasaus wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Je hebt onder andere de Japanse, Chinese of Indonesische keuken. Elke van deze keukens heeft weer zijn eigen sojasaus, die onderling zoveel verschillen, dat je ze beter niet kunt wisselen. Geen Japanse sojasaus bij en Chinees of Indonesisch gerecht dus. In Nederland zijn de ketjap manis en ketjap asin bekend, vanwege de historische relatie met deze regio. In Europa is sojasaus vooral bekend in de vorm van Worcestersaus of de bekende Maggi.

 

Benodigdheden sojasaus maken

Voor het maken van sojasaus heb je het volgende nodig. Je gebruikt ketjap manis om sojasaus te maken, terwijl ketjap manis eigenlijk een sojasaus op zichzelf is.

 

Stappenplan sojasaus maken

Aan de slag, in een handomdraai heb jij een lekkere sojasaus op tafel:

 

Zo makkelijk is sojasaus maken. Eet smakelijk