Sojasaus wordt vooral veel gebruikt in de Oosterse keuken. Omdat de Oosterse keukens onderling ook weer sterk verschillen, zijn er verschillende soorten sojasaus. Je koopt sojasaus in de winkle, maar je kunt het ook zelf maken. Sojasaus maken doe je zo!
Sojasaus maken
Sojasaus is een zogeheten gefermenteerde saus. Deze saus wordt gemaakt van de sojaboon, geroosterd graan, water en zeezout. Als je sojasaus in de winkel koopt, dan is er bijna altijd een beetje alcohol toegevoegd als conserveringsmiddel.
Sojasaus wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Je hebt onder andere de Japanse, Chinese of Indonesische keuken. Elke van deze keukens heeft weer zijn eigen sojasaus, die onderling zoveel verschillen, dat je ze beter niet kunt wisselen. Geen Japanse sojasaus bij en Chinees of Indonesisch gerecht dus. In Nederland zijn de ketjap manis en ketjap asin bekend, vanwege de historische relatie met deze regio. In Europa is sojasaus vooral bekend in de vorm van Worcestersaus of de bekende Maggi.
Benodigdheden sojasaus maken
Voor het maken van sojasaus heb je het volgende nodig. Je gebruikt ketjap manis om sojasaus te maken, terwijl ketjap manis eigenlijk een sojasaus op zichzelf is.
3 eetlepels ketjap manis - 1 eetlepel vloeibare honing
- 1 eetlepel sherry
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 theelepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 2 lente uitjes
- 1 theelepel verse gember
- een kom
- knoflookpers
Stappenplan sojasaus maken
Aan de slag, in een handomdraai heb jij een lekkere sojasaus op tafel:
- Hak de lente uitjes en de gember fijn
- Doe de ketjap manis, honing, sherry, sambal oelek en olijfolie in de kom.
- Meng alles goed door elkaar
- Voeg de lente uitjes en gember toe
- Pel de knoflook en pers de knoflook boven de kom
- Roer alles goed door elkaar en klaar is jouw sojasaus
Zo makkelijk is sojasaus maken. Eet smakelijk