Heb jij veel tijd en energie gestoken in de aanleg van jouw tuin, dan zit je niet te wachten op onkruid. Onkruid verdringt de bloemen en planten in jouw tuin, wat zelfs kan leiden tot afsterven van jouw planten en daar zit je niet op te wachten. Tijd voor actie … onkruid wieden doe je zo!
Onkruid wieden is een activiteit die periodiek moet worden uitgevoerd voor het onderhouden van jouw tuin. Je wilt geen onkruid in de tuin, dus moet het worden verwijderd. In dit artikel lees je meer over onkruid wieden, maar ook hoe je de hoeveelheid onkruid kunt voorkomen en bestrijden. Dat scheelt later veel in de hoeveelheid werk.
Onkruid wieden doe je met de hand of met gereedschap zoals de schoffel, een hak, een tuinmes of voegenkrabber, een onkruidborstel, onkruidsteker of je gaat aan de slag met grover geschut zoals de onkruidbrander. Let wel, bepaalde planten die als onkruid te boek staan, kunnen de huid irriteren. Denk aan brandnetels. Het is daarom verstandig om werkhandschoenen te dragen.
Voor het wieden van onkruid dien je onderscheid te maken tussen éénjarig onkruid en vast onkruid. De aanpak van bestrijding van beide soorten onkruid verschilt. Het is daarom belangrijk dat je herkent met welke soort onkruid je te maken hebt.
Eénjarig onkruid verspreidt zich via uitwaaien van de zaden. Je bestrijdt dit type onkruid door het simpelweg weg te halen met de hand of gereedschap. Daarmee stop je gelijk de verspreiding ervan. Hoe eerder je dit onkruid weghaalt, des te kleiner de kans op verspreiding van de zaden. Na het wieden van het onkruid, gooi je het niet op de (open) composthoop, want daarmee geef je het alsnog kans om de zaden uit te laten waaien.
Vast onkruid verspreidt zich meer via de wortels. Het wieden van vast onkruid dien je dan ook met wortel en al te doen. Er mag geen stukje wortel achterblijven, want deze kunnen weer uitlopen en nieuwe planten vormen. Vooral bij vast onkruid moet je tijdig het onkruid herkennen en wieden, want verspreiding gaat ondergronds en gaat sneller dan je wilt.
De meest ideale situatie is dat je géén onkruid in de tuin krijgt. Dat is een grote uitdaging. Je kunt wel stappen ondernemen die bijdragen aan dit doel. Als je een nieuwe tuin gaat aanleggen, dan heb je de kans om een zogenaamde ‘reset’ aan de grond in jouw tuin te geven. Bedek de grond voor een periode van minimaal 3 maanden met zwart landbouwfolie. Het ontbreken van licht en zuurstof doet alle onkruid afsterven.
Heb je te maken met een bestaande tuin, dan kun je kiezen voor de tactiek om onkruid weinig kans te geven, zich in jouw tuin te nestelen. Bedek de openliggende grond met mulch of plant bode bedekkende planten die weer en wind (en dus ook de winter) kunnen doorstaan.
Als voorkomen niet haalbaar blijkt, probeer dan onkruid in een zo vroeg mogelijk stadium te bestrijden. Hiermee voorkom je uitgroei en verspreiding. Kleine plantjes verwijder je direct. Loop in het voorjaar de hele tuin goed door. Ook in het najaar wied je nogmaals de tuin, zodat onkruid zich in de winter niet verder verspreid. Om structureel onkruid tegen te gaan, kun je bestrijdingsmiddelen gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen voor onkruid. Informeer bij een tuincentrum of in de winkel welke bestrijdingsmiddel jij nodig hebt voor jouw onkruid.
Zo makkelijk is onkruid wieden. Als je groene vingers hebt en je mag je graag in tuin, tussen de planten begeven, dan is het goed zorgen voor jouw tuin een activiteit die je graag doet. Onkruid wieden hoort daar bij!
Kijk ook eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer handige tips
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.