Zelf compost maken is om meerdere redenen een goede keuze. Het is beter voor het milieu, goed voor uw tuin en niet onbelangrijk: goed voor uw portemonnee. En zelf compost maken is niet moeilijk.
Waarom zou je zelf compost maken? Je kunt het immers in zakken halen bij de bouwmarkt of tuincentra? Zelf compost maken is beter voor het milieu. U gaat immers uw eigen afval hergebruiken. Hiermee produceert u minder afval. De compost is daarnaast ook goed voor uw tuin. Dat geldt voor alle compost, maar als u het zelf heeft gemaakt, is het natuurlijk per definitie nét even beter. U kunt ook compost kopen in de winkel. Door zelf compost te maken kunt u op die kosten besparen en daarmee is zelf compost maken ook nog goed voor uw portemonnee. Kortom, redenen genoeg om aan de slag te gaan met zelf compost maken
De beste compost maak je van kleine afbreekbare producten uit je keuken en tuin. zoals etensresten en tuinafval. De volgende producten lenen zich heel goed voor het zelf compost maken:
De volgende zaken kun je beter niet gebruiken voor het zelf compost maken. De reden voor het niet geschikt zijn van deze producten voor zelf compost maken, is dat ze niet of slecht afbreekbaar zijn.
Je kunt zowel een open composthoop maken, als ook een gesloten compostbak aanschaffen. Je doet er verstandig aan om een open composthoop niet in de volle zon te plaaten, maar meer in een schaduwrijke plek. Dit heeft met name met de stankoverlast te maken. De compostbak mag best in de zon, daar deze gesloten is.
Compost ontstaat doordat de materialen zich gaan afbreken. De bacteriën die door het rottingsproces ontstaan zorgen voor een verhoogde temperatuur. Zeker bij een koude buitenlucht, moet je niet verwonderd zijn wanneer er een damp van je mesthoop afkomt. Temperaturen kunnen wel oplopen tot ruim 60 graden Celsius in een grote composthoop.
De combinatie van zuurstof en vocht zijn in dit proces erg belangrijk. Deze factoren bevorderen het proces van rotten. Bij het opbouwen van een composthoop kun je hier rekening mee houden: je begint de hoop met een bodem van kleine takjes. Zo kan er altijd zuurstof bij vanaf onderaf. Ook kun je een grote paal in het midden zetten en daar je composthoop omheen bouwen. Is jouw composthoop klaar, dan verwijder je de paal en zo ontstaat er een ‘schoorsteen’ in jouw composthoop. Ook hierdoor heeft zuurstof óók een goede toegang tot de composthoop aan de binnenkant.
Een goede composthoop is opgebouwd uit meerdere lagen van verschillende materialen. Elke laag is ongeveer 15 centimeter dik. De onderste laag bestaat uit gras en bladeren. Daarbovenop leg je een laag mest. Dit haal je bij het tuincentrum. Mest is belangrijk voor het versnellen van het proces van zelf compost maken. Je kunt ook aarde gebruiken, maar mest is beter. Bovenop de mest komt een laag compostafval, welke je weer bedekt met mest. En zo ga je door tot je composthoop hoog genoeg is of niet hoger kan.
Als aangegeven zijn zuurstof en vochtigheid uitermate belangrijk voor het zelf compost maken. De vochtigheid van jouw compost kun je controleren door een hand compost te pakken en deze fijn de wrijven tussen beide handen. Heb je druppels vocht op je handen, dan is de compost vochtig genoeg. De compost kan ook te vochtig zijn. Meng dan een hoeveelheid droog materiaal, zoals bladeren, door de compost en breng de vochtigheid weer op normaal niveau. Te droge compost is ook niet goed; dit corrigeer je makkelijk door water toe te voegen.
Door de compost om de 6-7 weken om te scheppen, bevorder je het proces van composteren. Je moet voor het zelf compost maken rekening houden met een periode van een klein halfjaar (5 a 6 maanden). Het weer is hierbij ook van belang. Jouw composthoop zal op den duur slinken in omvang. De warmte die eraf komt, neemt af en op een moment kun je de materialen die je erop hebt gelegd niet meer alszodanig herkennen. Dat is het moment dat je de composthoop kan laten rusten. Jouw compost is dan klaar, wanneer het een bruine of bruinzwarte kleur heeft. Gebruik jouw zelfgemaakte compost bijvoorbeeld voor je tuin. Verspreid de compost over de gehele tuin. Een laag van 1,5 centimeter is zeer goed voor de beplanting in de tuin.
De medewerkers van Zomaakjehetzelf.nl zijn dagelijks bezig om de website aan te vullen en te verbeteren. Doel is om zo compleet en correct mogelijk te zijn.
Mocht jij een vraag en/of een opmerking hebben, laat dit dan horen. Stuur een e-mail naar: han@zomaakjehetzelf.nl.