Er zijn vele soorten sushi. In Nederland zijn de meest bekende de maki sushi en de nigiri sushi. Laatstgenoemde is een klompje sushi rijst met een ander ingrediënt, veelal vis, hier bovenop. Nigiri sushi is meer dan alleen rijst en vis. Een sushi chef mag zich pas na lange tijd een specialist noemen. Toch hoef jij niet naar een sushi restaurant voor lekkere nigiri sushi. Je kunt ook zelf leren hoe je nigiri sushi maken moet. Wordt jij een ware sushi chef? Nigiri sushi maken doe je zo!
Nigiri sushi maken
Nigiri sushi kan gemaakt worden met een enorme keuze aan ingrediënten. Denk aan vissoorten, als zalm, tonijn, makreel, kreeft, schol, bot, rode mul, inktvis of rode snapper. Je kunt het ook maken met vlees, zoals foie gras of rundvlees. Liever vlees of vis? Leg er een gegrilde (shishito)peper op of een omeletreepje.
Basistechniek nigiri sushi maken
Welke topping (‘neta’) je ook gaat gebruiken, je zult de basistechniek van nigiri sushi maken onder de knie moeten krijgen. Heb je dat door, dan baart oefening echte kunst.
- Ontspan je … dat is essentieel bij sushi maken!
- Voeg aan een kleine kom met water 2 eetlepels azijn toe
- Maak de vingers en de palm van jouw linkerhand nat
- Je reinigt ze niet alleen, maar het voorkomt ook dat de rijst aan hand en vingers zal plakken
- Leg de topping van jouw keuze (neta) in de linkerhand
- Pak het uiteinde van het plakje losjes tussen wijsvinger en duim
- Laat het plakje lichtelijk op het midden van de andere vingers rusten
- Pak met de rechterhand een balletje van de shari rijst (circa 15 gram)
- Vorm het nu voorzichtig tot de klassieke nigiri-vorm
- Houd de rijst losjes in de hand
- Met de rechterwijsvinger neem je een beetje wasabi
- Smeer de wasabi op het midden van de neta in de linkerhand
- Leg de shari rijst op het neta plakje
- Maak van de linkerhand een kommetje
- Druk met de linkerduim stevig in het balletje met rijst
- Er ontstaat een holte, wat belangrijk is voor een stevige buitenkant en zachte binnenkant van jouw nigiri sushi
- Rol de sushi vervolgens met de neta naar boven in de linkerhand tegen de vingers aan
- Het uiteinde van de shari rijst druk je met jouw duim even aan
- Draai de sushi 180 graden om en druk ook het andere uiteinde met de duim even aan
- Leg de rechter wijs- en middelvinger over het neta plakje, maar druk er niet op
- Vorm met de linkerhand de nigiri sushi, terwijl je omhoog drukt
- Klem beide zijde van de sushi tussen de middelvinger en duim van de rechthand om de sushi te vormen
- Keer de sushi 180 graden en herhaal laatste stap
- Jouw nigiri sushi is klaar!
- Een goed gelukte sushi is mooi gelijkmatig. Door de rijst (shari) en topping (neta) zo min mogelijk aan te raken, ziet het er allemaal net even mooier uit. Dat vergt oefening.
Zo makkelijk is nigiri sushi maken. Itadakimasu!
Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!