Sushi eet je in zogeheten sushi restaurants. Deze zijn in de laatste decennia sterk in opkomst. Het wordt zelfs thuisgebracht! Voor de lekkerste sushi hoef je de deur niet uit, je kunt ook zelf sushi maken. Dat vergt wat geduld en oefening. Er zijn vele soorten sushi. In Westerse landen zijn Nigiri sushi en Maki sushi de meest bekende. Van Maki sushi zijn meerdere varianten. Maki sushi maken doe je met dit stappenplan.
Maki sushi maken
Maki sushi zijn rolletjes waarbij de rijst en een ander ingrediënt in nori wordt gerold. Nori zijn de vellen van zeewier. Er zijn verschillende soorten maki sushi: Hosomaki, Futomaki en Urimaki. In veel gevallen wordt de naam Maki sushi gebruikt voor Hosomaki.
Hosomaki betekent ‘dunne rol’ in het Japans. Met een speciale techniek, doe even wat oefening vergt, rol je het ingrediënt (bijvoorbeeld vis) met de rijst in het nori vel. In dit geval betreffen het dunne rollen. Een goede maki-kok weet de vulling precies in het midden van de rol te plaatsen. Futomaki zijn daarentegen dikkere rollen van zeewier, waarin een enorme variëteit aan vulling kan worden verwerkt. Specialisten op gebied van Maki sushi kunnen hier de meest fantastische creaties van maken. Uramaki zijn hetzelfde als Futomaki sushi, waarbij de nori niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant van de rol komt.
Benodigdheden Maki sushi maken
Er wordt verder ingegaan op het maken van Maki sushi (Hosomaki). Voor het maken van één rol Maki sushi, heb je het volgende nodig:
90 gram gekookte sushi rijst - 1 nori vel
- bamboematje
- een ingrediënt naar keuze *
- beetje wasabi
- een bijzonder scherp mes
* de keuze in ingrediënten is eindeloos. Denk naast vis, zoals zalm, tonijn of krab, ook eens aan een reepje groente of fruit of aan een stukje vlees!
Stappenplan Maki sushi maken
Aan de slag. Met onderstaande stappen maak jij jouw eigen Maki sushi. Mocht het niet gelijk lukken de eerste keer, blijf dan oefenen. Want bij sushi geldt zeker: oefening baart kunst!
- Bereid de sushi rijst voor. Let wel dat is niet slechts een kwestie van wat rijst koken, maar neemt tot wel 2 uur in beslag. Lees meer over sushi rijst maken. Voor het maken van een nori rol, heb je 90 gram gekookte rijst rijst nodig
- Snijd een nori vel in de lengte door de helft
- Leg een half nori vel op het bamboematje. De glimmende zijde moet naar beneden
- Bedek het nori vel met een laagje van de rijst. Laat hierbij een randje van 1 a 15 centimeter aan de bovenzijde onbedekt
- Leg een ingrediënt naar keuze op de rijst van links naar rechts, van uiteinde tot uiteinde
- Rol de sushi dicht met behulp van het bamboematje. Dit vereist wat oefening. Begin aan de onderzijde met rollen en rol zo stukje bij beetje van je af, zodat je een mooie sushi rol krijgt
- De onbedekte strip nori dient als afsluiting. Je kunt de rol dichtrollen met dit strookje. Zet het vast met een beetje wasabi of een klein beetje water
- Snijd de sushi rol in 6 gelijke stukken (bij Uramaki en Hosomaki) of 8 stukken (bij Futomaki). Het snijden doe je met een zéér scherp mes. Probeer zo min mogelijk druk uit te oefening en laat het mes door de sushi glijden. Hiermee voorkom je ook dat je de sushi indrukt
- Leg de maki sushi op een bord en presenteer ze op een mooie wijze, zodat iedereen kan zien hoeveel jij jouw beste hebt gedaan om jouw Maki sushi te maken!
- Voor het maken van Futomaki sushi gebruik je dezelfde techniek. Het maken van Urimaki sushi is net even anders, omdat de rijst niet aan de binnenzijde maar aan de buitenzijde wordt gerold.
Zo makkelijk is Maki sushi maken. Eet smakelijk! Itadakimasu!
Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!