kroepoek maken (oedang)

 

Kroepoek is een bijgerecht uit de Indonesische keuken. Er zijn wel 30 verschillende soorten kroepoek, waarbij de gebruikte ingrediënten het verschil maken. In Nederland is kroepoek oedang (krupuk udang sidoarjo) de bekendste. Deze is gemaakt van meel en garnalen. Deze kroepoek maken is niet heel moeilijk. Kroepoek maken doe je met dit stappenplan.


Kroepoek maken (oedang)

Kroepoek wordt veel gegeten bij gerechten uit de Indonesische keuken. Er zijn vele soorten kroepoek, waarvan in Nederland, buiten de Indonesische gemeenschap, slechts een klein deel bekend is. De meest bekende is de lichtroze kroepoek, verkrijgbaar in plakken of kleine chips. Dit is kroepoek oedang, gemaakt van meel en garnalen en wordt als ‘naturel’ kroepoek gezien. Dat heeft te maken met het feit, dat in Nederland de kroepoek met name bekend is van de zakken in de supermarkt (of van de afhaal Chinees). Dit is in veel gevallen kroepoek oedang. Door het toevoegen van allerlei kunstmatige kleur-, smaak- en geurstoffen worden er smaakjes aan gegeven. De producten krijgen fantastische namen als: Kroepoek Bali of Kroepoek Java. Zo ontstaat het verschil tussen kroepoek mét een smaakje en zónder smaakje (naturel). Pure marketing dus. Wist je overigens dat de kroepoek oedang uit de supermarkt of van de afhaal Chinees nauwelijks garnalen bevat, maar grotendeels van meel is gemaakt?

 

Benodigdheden kroepoek maken (oedang)

Voor het maken van een schaal heerlijke kroepoek oedang, heb je nodig:

 

Stappenplan kroepoek maken (oedang)

Met deze eenvoudige stappen, kun jij zelf kroepoek maken. Het is niet veel werk, maar je moet er wel de tijd voor nemen. Halverwege het stappenplan zit een droogtijd van 10 tot 12 uur. Het advies luidt om het voorbereidende werk de avond voordat je kroepoek maken wilt, te doen. Dan kan het drogen gedurende de nacht!

 

Zo makkelijk is kroepoek maken. Je serveert kroepoek bijvoorbeeld met zelfgemaakte pindasaus. Lekker dippen! Eet smakelijk!

 

Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor meer recepten en handige klustips!