Kroepoek is een heerlijk bijgerecht uit de Indonesische keuken. In Nederland is de kroepoek op basis van garnalen (kroepoek oedang) het meest bekend, maar er zijn wel 30 soorten kroepoek. Een andere, heerlijke kroepoek is die op basis van knoflook (krupuk bawang). Kroepoek maken is niet heel moeilijk. Kroepoek maken doe je zo
Kroepoek maken (bawang)
De kroepoek bawang wordt gemaakt van onder andere tapiocameel en knoflook. Tapiocameel wordt gemaakt van de cassavewortel. Er zijn wel 30 soorten kroepoek in de Indonesische keuken. Lang niet alle kroepoek is bekend onder het Nederlandse volk. Dat komt mede doordat in Nederland kroepoek met name bekend is geworden van de zakken in de supermarkt en van de afhaal Chinees. Deze kroepoek is met name gebakken meel. De ‘supermarkt kroepoek’ krijgt smaak en kleur door het toevoegen van smaak- en kleurstoffen. Dat heeft niet altijd iets meer met de traditionele keuken te maken. De lekkerste kroepoek maak jij voortaan gewoon zelf! Kroepoek maken doe je met een kleine beetje hulp van zomaakjehetzelf.nl!
Kroepoek maken (bawang)
Voor het maken van een schaal zelfgemaakte kroepoek bawang, heb je nodig:
- 150 gram bloem
- 50 gram tapiocameel
- 75 milliliter kokosmelk
- 1 ei
- 5 sjalot uitjes
2 takken selderieblad - 7 tenen knoflook
- 1 theelepel zout
- een keukenmachine
- een kom
- een deegroller
- een (frituur)pan
- (frituur)olie
- keukenpapier
Kroepoek maken (bawang)
Met onderstaand stappenplan zet jij in een handomdraai heerlijke kroepoek bawang op tafel!
- Pel de sjalotten en de knoflooktenen
- Doe de sjalotten en knoflook in de keukenmachine en maal alles fijn
- Doe de fijngemalen sjalotten en knoflook vervolgens in de kom en voeg het ei, tapiocameel en het zout toe. Meng alles goed door elkaar
- Hak het selderijblad fijn en voeg toe aan het mengsel in de kom
- Voeg ook de kokosmelk toe
- Kneed de inhoud van de kom tot een glad deeg
- Neem het deeg en rol het op jouw werkblad uit tot een rol van polsdikte
- Snijd de rol in dunnen plakjes van enkele millimeters
- Bestrooi elk plakje aan beide zijden met een beetje bloem
- Rol elk plakje met de deegroller nogmaals plat
- Verhit de olie in de pan tot 170 graden Celsius
- Frituur de kroepoek goudbruin in de olie. Dat gaat vrij vlot, dus blijf erbij staan
- Laat de kroepoek even uitlekken op een velletje keukenpapier
Zo makkelijk is kroepoek maken. Je kunt de kroepoek serveren met bijvoorbeeld een schaaltje zelfgemaakte pindasaus! Eet smakelijk!
Kijk ook eens op zomaakjehetzelf.nl voor nog méér recepten, bijvoorbeeld kroepoek oedang!