grindpad schoonmaken en onderhouden

 

Een mooi grindpad kan zowel qua uiterlijk als ook functioneel een toegevoegde waarde zijn voor jouw tuin. Wanneer je veel tijd en aandacht hebt besteed aan de aanleg van het grindpad, dan wil je wel graag dat het er mooi blijft uitzien! Een grindpad schoonmaken en onderhouden doe je met behulp van de tips uit dit stappenplan!


Grindpad schoonmaken en onderhouden

Een grindpad in de tuin ziet er prachtig uit. Je kunt kiezen uit verschillende steensoorten, ronde stenen of juist niet, in verschillende kleuren en maten. Een grindpad kan als sierpad worden aangelegd, maar ook functioneel als looppad of oprit voor de auto dienst doen! Afhankelijk van de functie van het grindpad heb je rekening te houden met de keuze qua stenen. Voor een pad dat zwaar wordt belast (bijvoorbeeld met de auto) is een goed fundament onontbeerlijk om verzakking te voorkomen. Meer over een grindpad aanleggen, lees je hier. Als het grindpad is aangelegd, dan moet je het grindpad onderhouden om het er mooi uit te blijven laten zien. Veel voorkomende situaties die ontstaan zijn:

 

 

Stappenplan grindpad schoonmaken

Wat kun je doen in bovenstaande situaties? Het schoonmaken en onderhouden van een grindpad is helemaal niet zo moeilijk. Zeker niet, wanneer je periodiek even wat aandacht aan jouw grindpad besteed, is het meer een kwestie van bijhouden!

 

Grind schoonmaken
Het grind zal altijd verkleuren door vuil en de invloed van weersomstandigheden. Het schoonmaken van grind doe je met de hoge drukspuit. Je dient echter wel het grind eerst uit het grindpad te scheppen en in een grote bak, of bijvoorbeeld de kruiwagen, te doen. Zorg ervoor dat je het water kan afvoeren. Ga niet direct met veel water op het grindpad zelf spuiten, want je spoelt de grond onder het pad weg, waardoor jouw grindpad zeker zal verzakken! Als het grind schoon is gespoten, kun je het weer terug scheppen in het grindpad. Je zult verbaasd staan over het effect van het schoonmaken van het grind!

Algengroei
Wanneer een grote hoeveelheid water, zoals een flinke regenbui, niet goed afgevoerd kan worden, blijft een plas staan. Als jouw grind voor langere tijd in een plas met water staan, ontstaat algengroei. Je ziet dit bijvoorbeeld ook veel op daken van schuurtjes waar men grind als dakbedekking heeft. Het schoonmaken van grind met algengroei, doe je met anti-algenmiddel. Dit kun je in elke bouwmarkt kopen. Je haalt ook nu eerst het grind uit het grindpad en behandelt de stenen in een aparte bak. Na de behandeling met anti-algenmiddel, maak je het grind schoon met de hoge drukspuit, als hiervoor beschreven.

Onkruid
Bij de aanleg van het grindpad, heb jij als het goed is zogeheten anti-worteldoek gelegd op het zandbed. Als het worteldoek goed is gelegd, dat wil zeggen dat losse stukken overlappend zijn gelegd en de opstaande randen ook met doek zijn bekleed, dan krijgt onkruid nagenoeg géén kans om de kop op te steken. Ook een onderlaag van granulaat (puin) geeft onkruid geen kans. Mocht er toch hier een daar eens een verdwaald plantje opkomen, dan is het besproeien met schoonmaakazijn een handig huis-tuin-en-keuken middeltje. Na enkele dagen kun je het plantje met de hand verwijderen! Meer over onkruid wieden, lees je hier!

Verzakking
Een net aangelegd grindpad, ziet er fantastisch uit. Je hebt bij de aanleg van het grindpad gezorgd voor een goede ondergrond, aangepast op het gebruik van het pad. Zeker bij intensief gebruik, zoals een oprit voor de auto, is het verstandig om gebruik te maken van splitplaten en/of een ondergrond van granulaat. Dit voorkomt grote verzakkingen en houdt de stenen op de plaats. Toch is het onvermijdelijk dat je hier en daar kleine verzakkingen zult krijgen, zeker in de periode net na het aanleggen. De stenen worden in de onderlaag gedrukt. Geen zorgen, vul gewoon bij met wat extra grind.

Algemeen
Het is verstandig om eens per zoveel jaren de toplaag aan te vullen met een nieuw laagje grind. Haal regelmatig de hark door jouw grindpad. Dit beperkt de kansen voor onkruid, algen en mos om zich te nestelen!

 

Zo makkelijk is en grindpad schoonmaken en onderhouden. Succes!

 

Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!