Babi ketjap is een varkensvleesgerecht uit de Indonesische keuken, waarbij ketjap als toevoeging zorgt voor de licht pittige, zoete smaak. Je eet babi ketjap met rijst en andere groenten, zoals komkommer. Er zijn veel variaties mogelijk op het gerecht. Met dit stappenplan, een traditioneel familierecept, kun jij voortaan ook jouw eigen babi ketjap maken!
Babi ketjap maken
Babi ketjap wordt veel gegeten in de keuken uit Indonesië. ‘Babi’ betekent varken, daarmee refererend aan het feit dat dit heerlijke gerecht van varkensvlees wordt bereid. Babi ketjap maken is niet moeilijk en redelijk snel te bereiden. Eet het met rijst en vul de maaltijd aan met versneden komkommer of bijvoorbeeld sperzieboontjes. Babi ketjap maken doe je zo!
Benodigdheden babi ketjap maken
Voor het maken van babi ketjap voor 4 personen, heb je nodig:
500 gram speklappen - 2 grote uien
- ketjap manis
- gemberpoeder
- 2 eetlepels suiker
- olijfolie
- een koekenpan
- een diep bord
Stappenplan babi ketjap maken
Doorloop deze stappen en jij zet spoedig jouw babi ketjap aan jouw gasten voor:
- Snijd de speklappen in blokjes en leg ze in een diep bord
- Bestrooi de blokjes spek met het gemberpoeder
- Giet voldoende ketjap manis over het spek, zodat ze goed in de marinade liggen
- Snijd de uien in ringen
- Zet de koekenpan op middelhoog vuur, verhit een beetje olijfolie in de pan
- Fruit de uienringen in de koekenpan
- Als de uien glazig zijn, voeg je de gemarineerde spekblokjes toe
- Bak de spekblokjes bruin
- Voeg wederom wat gemberpoeder naar smaak toe
- Voeg vervolgens de 2 eetlepels suiker toe en roer goed door
- Giet een beetje water in de pan, voldoende voor een saus bij het vlees. Niet te veel water, want dan wordt het een soep!
- Voeg nog een beetje ketjap toe
- Laat de pan 45 minuten op een middelhoog vuur pruttelen. Af en toe doorroeren
- Als aangegeven eet je babi ketjap met bijvoorbeeld rijst en groenten. Begin op tijd met het bereiden van de rest van de maaltijd, zoals het koken van de rijst of groenten, zodat alles op hetzelfde moment op tafel gezet kan worden!
- Wil jij nog een pittige twist aan jouw babi ketjap geven? Roer een eetlepel sambal oelek door de babi ketjap, voordat je het op tafel zet!
Zo makkelijk is babi ketjap maken. Eet smakelijk!
Kijk eens verder op zomaakjehetzelf.nl voor meer lekkere recepten en handige klustips!